24. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued nõuded kergitavad ehituse hinda

Uute hoonete energiatõhususe nõuete tõttu muutuvad majad säästlikumaks ja kallineb ehitus.

Valitsus kinnitas 30. augustil eelnõu, millega kehtestatakse uued miinimumnõuded hoonete energiatõhususele. Soovitakse saavutada kahekümneprotsendine energiasääst. Määrus jõustub 9. jaanuaril 2013. See toob kaasa ka hinnatõusu ehitamises.

Inseneribüroo Aksiaal juhataja Peeter Parre sõnul suureneb uute miinimumnõuetega arhitektide ja inseneride töökoormus. „Pole enam võimalik see, et joonistatakse projekt, varustatakse tehnosüsteemidega ja siis on maja valmis. Kõikide majadega tuleb edaspidi teha energiasimulatsiooni arvutus ja kontrollida, kas ta jääb nende lubatud arvude piiridesse.“

Aksiaali inseneri Kerstin Kase arvates ehitus läheb selle tulemusel kallimaks. Aksiaalil oli Taanis projekt, kus kohalik omavalitsus hakkas müüma maatükke piirangutega, lubades ehitada vaid madala energiakuluga või passiivmaju. „Ostjaid on olnud suhteliselt palju ja ehitatud on samuti, mitte küll täies mahus. Aga passiiv- või madala energiakuluga majade ehitamisel panid ehitajad 10-15% hinnale otsa. Põhjus on selles, et tegu on parema ja energiasäästlikuma ehitisega, mille juures on ehitajal vaja teha erinevaid teste, näiteks hinnata, kas hoone on vajalikul määral õhku pidav.“

Tasub teada:Alates määruse jõustumisest, 9. jaanuaril 2013, peavad uued ehitatavad elamud olema keskmiselt 20% energiasäästlikumad kui täna.

Energiatõhususe miinimumnõuete karmistumine aitab kaasa energiatõhusamate hoonete ehitamisele, mille tulemusel väheneb hoonete energiatarbimine ning seeläbi ka õhkupaisatava süsinikdioksiidi hulk.Tulenevalt EL direktiivist peavad kõik alates 2021. aastast ehitatavad hooned vastama liginullenergiahoonete nõuetele. Eestis muutuvad käesolevast määrusest tulenevalt nõuded kohustuslikuks avaliku sektori hoonetes alates 2019. aastast ning kõigile ülejäänud ehitatavatele hoonetele alates 2021. aastast.

Kas uued nõuded on täidetavad ning milliste äride veskile mõjuvad need veena, loe 18. septembri Äripäeva erilehest Ehitus.

Autor: Rivo Sarapik Joosep Laik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785