29. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priske: kõrvalteede alarahastus võib süveneda

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleri Marika Priske sõnul peab riik leidma alternatiivlahendusi tee-ehituse rahastamiseks, sest välisabiga ei saa kõrvalteid finantseerida.

Priske märkis tänasel riigikogu majanduskomisjoni avalikul istungil, mille põhiteemaks oli „Eesti teedeehituse korraldus ja teede kvaliteet“, et tee-ehituse ja kvaliteedi määrab raha. Tee-ehituses kasutatakse palju Euroopa Liidu välisabi, kuid rõhutas, et välisabi antakse üksnes teede puhul, mis on piisava rahvusvahelise tähtsusega - aga kõik Eesti teed seda kindlasti ei ole.

„On suur oht, et alarahastus võib tulevikus süveneda. Oluline roll on riigikogu liikmetel, kes koostavad eelarvet ning teevad valikuid, milliseid teid parandame ja milliseid ehitame,“ märkis Priske. „Kõik taandub valikutele.“

Priske tõstis esile küsimused: “Kas leiame alternatiivseid PPP projekte, kas püüame teha kallimaid teid või leida soodsamaid lahendusi, kas turgutame kodumaist materjalitööstust või tolereerime importmaterjalide sissetoomist?“

Kantsler rõhutas, et tellija peab nõudma projekteerija vastutust, mis selekteerib välja parimad tegijad. „See ei pruugi kõigile ettevõtjatele meeldida, ent projekteerija vastutus peab suurenema.“

Priske sõnul võiks olla eesmärk, et teed oleksid sõidetavad normaaltingimustel võimalikult palju päevi aastas.

Rahastuse ja lahenduste kohapealt märkis Priske, et Eesti teedel tehtud lahenduste puhul saab teha järelduse, et tellija unistust ei saa lasta alati teostada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785