Autor: Laura Mallene • 1. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusjäätmete valesti käitlemine toob lisakulusid

Kõikide ehitusjäätmete ühte konteinerisse kokkuloopimine võib olla ohtlik ja kulukas.

"Põhitegevus on ikka sama - keegi lammutab hoone või seina, teeb remonti, samas on tal territooriumil kraav või lohk, mis tuleb ära täita. Paneb sinna, mõtleb, et on korras küll," kirjeldab  kirjeldab Keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitse osakonna juhtivinspektor Rene Rajasalu, kuidas inimesed tavaliselt ehitusjäätmeid n-ö ära viskavad.

 "Sorteerib ära metalli, mille võib-olla üle annab. Ülejäänu - telliskivi, kipsplaat - läheb ikka sinna auku."

Ragn-Sellsi pakendi- ja tööstusjäätmete teenusejuhi Kalle Grentsi sõnul võib kõikide ehitusjäätmete ühte konteinerisse  kokkuloopimine olla ohtlik ehitusplatsil viibijatele ja tuua ehitajale kaasa lisakulutusi.

“Suurimaid vigu on see, kui lammutuse käigus pannakse ehitusjäätmetesse segamini tavajäätmetega näiteks asbesti sisaldavaid või muid ohtlikke jäätmeid. Nõukogudeaja eterniit sisaldab üldjuhul asbesti ja kui seda siis loobitakse ja purustatakse, siis on see töötajate tervisele lenduva asbestipuru tõttu üliohtlik. Sisuliselt asbesti sisaldav ehitusjääde on ohtlikke jäätmete hulka kuuluv ning tuleb eraldi nõuetele vastavalt käidelda,” selgitas Grents „Kui me sellised jäätmed tavalisest ehituskonteinerist avastame, siis oleme sunnitud kasseerima ehitajalt tunduvalt suuremaid summasid, sest eterniit koos muu sodiga tuleb viia spetsiaalsesse ladestuskohta."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785