25. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis Eesti energiasäästlikuim  hoone

Laagris valminud Nõlvaku lastead on seni Eesti kõige energiasäästlikum, liginullenergiahoone. Ehitustööd teostas OÜ Eventus Ehitus ning maksumuseks kujunes 2 miljonit eurot.

„Valminud lasteaed on Eesti kõige energiasäästlikum liginullenergiahoone. Päikesekütte ja soojade värvitoonide tõttu võib seda nimetada tõeliseks päikesemajaks,“ rõõmustab projektijuht Meelis Linnamägi.

Hoone puhul on kasutatud kaasaegset tehnoloogiat ning automaatika lahendusi. „Kütteks ja tarbevee soojendamiseks kasutatakse maasoojuspumpa, päikesekollektoreid ja pelletikaminat. Kogu lasteaia kütteks kulub sama palju energiat kui tavalise ühepereelamu kütteks,“ kirjeldab Linnamägi. Lasteaia netopind on 1600 m2 ning see on kahekorruseline, väga kompaktne ja energiasäästlik, parima võimaliku sisekliimaga.

Linnamägi märgib, et hoone ehitamisel kasutati liginullenergiahoone tehnoloogiat, mida Eestis on siiani veel väga vähe rakendatud. Tegemist on ilmselt kõige energiasäästlikuma hoonega, mis siiani Eestis ehitatud. Selle energiatõhususarv on 79 kWh/m2 aastas ning neto kütteenergia vajadus alla 15 kWh/m2 aastas.

Hoone automaatikasüsteem teostab seiret ning kogub andmeid selle energiatarbe ja sisekliima kohta.

Kasutatud on ka tervisesõbralikke ja toksiliste ainete vabasid ehitusmaterjale - naturaalne linoleum, puit, puitkiud helisummutusplaadid, ökoloogilised värvid, kivi. Automaatikasüsteemi abil kontrollitakse hoone valgustust, ventilatsiooni-ja küttesüsteeme. Ruumide temperatuuri ja õhuvahetust reguleeritakse lisaks aeg- ja sündmusprogrammile ka ruumi hõivatuse järgi. Suvist ülekuumenemist välditakse lääne- ja lõunapoolsete akende välisruloode automaatse juhtimise ning öise ventileerimisega.

Nõlvaku Lasteaia rajamise projekti toetab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond meetme ”Kohalike avalike teenuste arendamine” projekti „Saue valla ja Saku valla koostöös  Nõlvaku lasteaia ehitus Laagri alevikus” raames.

Nõlvaku lasteaia projekteeris Sirkel & Mall OÜ, arhitekt Marit Vendel, konstruktor Raul Aripmann.

Liginullenergiahoone - Nõlvaku lasteaed Laagri alevikus
Foto: Saue Vald
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785