Autor: Birjo Must • 2. aprill 2012

Ärikinnisvara turul puudub likviidsus

Asukoha tõttu on Eesti EfTEN Capitali tegevjuhi Viljar Araka sõnul globaalses mõistes nii perifeeria riik, et siia tulevad investeerima parimal juhul vaid lähiriikide institutsioonid.

“Eks jäämegi heal juhul Skandinaavia ja Venemaa pärusmaaks,” tõdes ta.Ka East Capital Real Estate’i juhatuse liige Martin Otsa jagab arvamust, et 95%-lise tõenäosusega ei  hakka  Kesk-Euroopa  fondid  kunagi  meie  kinnisvarasse investeerima. Ta usub, et edaspidigi müüakse ja ostetakse siin omavahel ning toimub lihtsalt selekteerimine, kes tegeleb rohkem näiteks kaubanduspindadega ja kes büroopindadega.Samas kinnitavad erandid reeglit. Peamiselt Prantsusmaa ja Itaalia investorite raha koondava Colonna Kinnisvara OÜ juhatuse liikme Marek Õunamägi sõnul on nende riikide investorid Eestist endiselt huvitatud. Idapoolsete investorite huvi kinnitas ka Capital Mill OÜ Partner Marko Kull.

Eesti marginaalne turg. Euroopa ja Põhjamaade kinnisvarainvesteeringute turul moodustab Eesti oma eelmise aasta 250 miljoni eurose käibega vastavalt 0,2 ja 1,5%. Mahust ligi poole andis näiteks Kristiine keskuse müük. Küsimusele, miks keegi Eesti fondidest ei tahtnud Kristiine keskust osta, vastas Arakas: “Kui suured poisid tulevad siia korvpalli mängima, siis me istume ka tribüünile ja sööme popkorni.”

Kulli kinnitusel on praegu siiski parem seis kui paar aastat tagasi, lisaks saab iga mõistlik projekt ka pangalt rahastust. Samas tunnistas ta, et olukord pole tõepoolest selline, kus astud uksest sisse ja kõik teevad pakkumisi. Kuigi hinnatase on investoritele atraktiivne, tõdes ka Otsa, et kõik oleneb sellest, kui palju ollakse nõus müüma.

Loe lähemalt Äripäeva paberlehest

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688