Autor: Mariliis Pinn • 14. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Öko võtab võimu - ka Eesti ehitustandril

 

Paar aastat tagasi Saksamaa kiirteel sõites märkasin, et kõik teeäärsete majade lõunaküljed olid kaetud päikesepaneelidega. Seal oli sadade kaupa päikesepaneele, mõni usin oli kaks paneeli isegi välikäimla katusele monteerinud, et kõik kasutult seisvad pinnad tööle rakendada. Mõni ime, et Saksamaa on maailma suurim päikeseenergia tootja ja tasub rõhutada, et see on saavutatud mitte monstrum konstruktsioone täis energiaparke rajades, vaid tavalisi üldiselt mitte just väga ilusaid laudakatuseid paneelidega kattes.

 Eestis on päikest sama palju, kui Saksamaal, kasutult seisvaid katuseid leidub ka. Miks ei võiks näiteks Tallinna lennujaamahoonet järgmine kord, kui seda renoveeritakse või sinna midagi juurde ehitatakse, katta pool-läbipaistvate Muhu-mustriliste paneelidega, mida muuseas toodetakse siinsammas Eestis, Tallinna külje all.

PV paneelid on jah ilmselt kallimad kui plekk-katus, kuid see hakkaks majaomaniku heaks tööle, elektriarve väheneks või kui on palju paneele saaks peagi elektrit ka müüa.

Mullu kasvas päikese-energiajaamade võimsus 70% ja 2011. aastal toodeti 80 miljardit kWh, mis on 20 miljoni majapidamise aastavajadus. Päikese ja muude alternatiivenergia lahenduste kasutusele võtt vaid kasvab ja need pole enam niššitooted, mida leiab üksikute peast roheliste hullude majapidamisest.

Eestlased vaatavad veel skeptiliselt taastuvenergia lahendusi ja pole veel omaks võtnud säästlikku ehitamist, kuid pool sunniviisiliselt vabatahtlikult peame peagi vaid nullenergiamaju ehitama hakkama. Parem teha praegu vajalik kodutöö ja koguda kompetentsi, kui oodata viimase minutini ja siis avastada, et ei oska, ei saa ja ei taha. Eesrindlikumad ettevõtted juba mõtlevad, kuidas süsteeme oma projektidesse lisada, samas paljud pole sellistest lahendusest veel kuulnuki.

Oma toe annab ka riik, juba saab säästvalt renoveerida kortermaju, peagi hakatakse toetama taastuvenergia lahenduste paigaldamist eramajadele, väiketootjate elektrivõrguga liitumiste loomiseks käib usin töö.

Edasi koos säästlikuma ja saatevabama ehituse poole!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785