Autor: Margus Tinno • 31. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: riigi nõudlus toob turule uusi kvaliteetpindu

Investeerimisturg jääb tõenäoliselt aktiivseks ka 2012. aastal, kuna enamus investoritest omab vabu vahendeid ja turule on oodata uute investeerimisobjektide tulekut.

Kuigi 2011. aasta alguses ei oodatud turul märkimisväärseid muutusi, üllatas büroopindade sektor aasta lõpus vähese vakantsuse ja kasvavate rendihindadega uutes büroohoonetes.

Kuna eriti suur puudus on A-klassi büroopindadest, siis prognoosime, et 2013. aastaks lisandub kesklinna ärikvartalisse vähemalt 10 000 m2 uusi büroopindu.

Jaekaubanduse sektoris, kus 2011. aastal oli kõige tihedam konkurents toidupoekettide vahel, jätkub sarnane trend ka 2012. aastal. Püsirentnike jaoks peaksid rendimäärad stabiilseks jääma, aga pisut võivad tõusta väiksemate jaepindade üürihinnad..

Ootamatult kasvas 2011. aastal ka kinnisvaraarendustegevus, mille peamiseks tõukejõuks oli avaliku sektori aktiivsus. 2012. aastal valmivad Tallinna Teaduspargis Tehnopol Tehnomeedikum ja Mehhatroonika Keskus ning hoonestest ligikaudu pooled büroopinnad on kaetud riigiga sõlmitud üürilepingutega.

Lisaks sellele on Technopolis Ülemiste alustanud uue büroohoone ehitust, milles on kokku 22 000 ruutmeetrit üüripinda, millest 11 600 ruutmeetrit võtab enda alla Maksu- ja Tolliamet. Hoone valmimise tähtajaks on 2013. aasta teine pool. Samuti on 2013. aasta lõpuks plaanitud uus büroohoone Eesti Statistikaametile (ca 4 400 m2), mis teeb  riigisektorist ka 2012. ja 2013. aastal olulise vedava jõu büroopindade arendamise turul.

2011. aastal aset leidnud ekspordi kasv suurendas nõudmist tööstuspindade ja laopindade järele. Märkimisväärne arv tööstusettevõtteid ja väliskapitalil põhinevaid ettevõtteid, mis tegutsevad peamiselt elektroonika ja distributsiooni valdkonnas, hakkasid laienemisplaane pidama ja seetõttu lisa- või täiesti uut pinda otsima. Tulenevalt ehitushindade tõusust on märkimisväärselt kasvanud ka rendihinnad. Võrreldes 2009. aastaga on hinnatõus olnud 50% ja enam.

Colliers prognoosib, et laopindade turul tekib 2012. aastal puudus suurtest ja kvaliteetsetest pindadest, mistõttu on kinnisvaraturul ruumi hea kvaliteediga laopindade spekulatiivseks arendamiseks, mille rendihinnad jäävad vahemikku 4,0-4,5 eurot ruutmeetri kohta kuus.

Üldiselt on buumi ajal tekkinud omakasutuses olevate laopindade trend kadumas. Üha enam laopindade üürnikke eelistab laopinda rentida, et säilitada vaba kapitali ja seda kinnisvaraga mitte siduda. Olukord on keerulisem rasketööstusettevõtete jaoks, mis tulenevalt tootmispindadele esitatavatest spetsiifilistest nõudmistest eelistavad endiselt ise sobiva pinna omanikud olla.

Kuigi euroala võlaprobleemid avaldasid aasta teises pooles investeerimisturule halba mõju, moodustas investeeringute kogumaht 2011. aastal ca. 250 miljonit eurot, mis on ligi kolm korda rohkem kui 2010. aastal. 2011. aastal tehti Eesti turul ka ajaloo suurim üksiktehing – börsil noteeritud Soome jaekaubandusinvestor Citycon ostis Tallinnas 105 miljoni euro eest Kristiine Keskuse. Meie hinnangul jääb investeerimisturg tõenäoliselt aktiivseks ka 2012. aastal, kuna enamus investoritest omab vabu vahendeid ja turule on oodata uute investeerimisobjektide tulekut.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785