9. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majatootja: sihtturu vallutamine võtab aastaid

Uue turu võitmiseks ei piisa ühest aastast: meil on läinud iga uue turu „vallutamiseks“ reeglina 3-6 aastat, rääkis käsitöö palkmajade tootja Hobbiton OÜ juht Andrus Prangli. Hobbitoni sihtturgudeks on Norra, Rootsi ja Prantsusmaa.

„Norras, mis on käsitöö palkmajade Meka, on inimesed kinni traditsioonides. Viimase kahe aasta jooksul on ehitusloa taotlemise aeg seal pikenenud ning mõnes omavalitsuses võib see võtta kuni paar kuud. See pikendab ka kliendi otsustamisaega majatootjaga lepingu sõlmimisel,“ märkis ta.

Prangli sõnul on Norras karmistunud ka reeglid tööjõu registreerimisel: kohalikus maksuametis tuleb kahe nädala jooksul alates tööde algusest registreerida iga töötaja, kes läheb maja monteerima.

Rootsi ja Prantsusmaa on Prangli hinnangul suhteliselt ebatraditsioonilised palkmaja turud, ent kliendid on üha enam hakanud palkmaju eelistama, eelkõige elumajade sektoris. „Neil turgudel aga, kus palkmajad on alles viimase aja trend, on ka nõuded palkmajadele karmimad. Näiteks ei arvestata alati palkmajade iseärasustega: kiputakse üheselt hindama ainult palkmajade seinte U-väärtust ega hinnata piisavalt võimalust kompenseerida see muuda majaosadega (katus, aknad, põrand),“ selgitas ta.

Prangli rääkis, et Prantsusmaal tuleb arvestada ka sellega, et monteerija firma peab omama 10-aastast garantiikindlustust, mida välismaisel ettevõttel on suhteliselt keeruline saada. „Reeglina lastakse siis majad monteerida kohalikel ettevõtetel. Ise oleme selleks teinud Prantsusmaale oma tütarfirma, kelle abil saame lõppkliendile pakkuda täisteenust,“ märkis Prangli.

Välisturule tootes tuleb kohalike eelistuse hästi tunda ning olla teadlik ka muutuvatest trendidest. Käsitöö palkmajade ehitusele spetsialiseerunud Hobbiton  on viimastel aastatel arendanud väga erinevaid lahendusi kohalikust eripärast lähtudes.

„Näiteks Prantsusmaal ei lubata mõnes omavalitsuses ristnurgaga maja ehitada, siis oleme kasutanud palkide sidumisel puhasnurka või nurgatappide asemel poste nurkades. Üha rohkem tuleb mõelda ka majade soojapidavuse ja energiakulude optimeerimise peale: siin hakkab üsna palju rolli mängima kvaliteetselt ehitatud maja, eriti selle välispiirded,“ sõnas Prangli.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785