11. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aldo Dapon: ettevõtted on pessimistlikud

Aasta alguses tundus kõigile, et kohe hakatakse uue hooga arendusi tegema ja büroopinnad hakkavad täituma, kuid ettevõtetel on nüüd tuleviku suhtes tekkinud pessimism, märkis E.L L Kinnisvara juhatuse esimees Aldo Dapon.

"See paistab välja meie klientide välisesinduste juttudest. Ollakse pindade suurendmiste osas ootaval seisukohal. Euroopas on kriisikartus suurem. Peakontoritest saadakse signaale ja suurematele laienemistele on pandud pidurid peale. Eesti suuremad kinnisvaraarendajad võivad ju öelda, et enamus maju on täis, kuid kas uut maja ehitama hakata on mõtet?" rääkis kinnisvarakonverentsil Dapon.

Selleks, et kerkiks uusi arendusi ja ettevõtjad kopa maasse lööksid, peavad ettevõtted Daponi sõnul esmalt vaatama, kui palju on arendajal endal võimalust ja tahtmist alguses enda kapitali sisse panna. "Kui on tegemist arendajaga, kelle finantstaust pole nii hea, on võimalus osa arendusprojekti eellepingutega katta, et finantseeerimist pankade poolt oleks võimalik tagada. Kuid alla 10% tootlikkusega projekti pole mõtet teha," märkis Dapon konverentsil.

Täna pole tema sõnul keegi peale Ülemiste City koppa masse löönud. Ehitushinnad aga tõusevad. "Raske kommenteerida, kuhu ehitushind tänasest hakkab edasi minema. Meie arvame, et kriisiaegsest ajast on ehitushinnad tõusnud 15-25%," märkis Dapon ja lisas, et kui rendihinnad ei tule ehitushindade kasvule järele, siis paneb see arendajad mõtlema, kas on võimalik üldse mõnda projekti arendada või mitte.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785