20. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida väiksem korter, seda kiirem müük

Ühetoalised korterid on kõige kiirema käibega sektor kinnisvaraturul. Domus Kinnisvara juhatuse liikme Raul Reino sõnul on juba pikemat aega on valitsenud suund, et mida väiksem on korter, seda kiiremini see maha müüakse.

Kui 4-toaliste korterite müügiks Tallinnas on käesoleval aastal kulunud spot.city24.ee andmetel keskmiselt 78 päeva, siis 1-toaliste puhul on müügiperioodiks olnud keskmiselt 52 päeva.

Kui vaadata selle aasta Tallinna korterituru müügistatistikat, siis võib järeldada, et 1-toalisi kortereid on 9 kuuga müüdud võrreldes suuremate korteritega kõige vähem. "Ühelt poolt on see fakt mõistetav seetõttu, et kinnisvaraturul liigub rohkem ringi neid inimesi, kelle rahalised võimalused on üle keskmise ja need samad inimesed, enamjaolt mitmeliikmelised perekonnad, vaatavad ringi pigem suuremate korterite osas. Samuti on sellel aastal olnud suurem müügiedu uusarendustel, mis on oluliselt mõjutanud tehingute kogustatistikat ja kus eelkõige müüakse suuri kortereid," analüüsib Reino Domuse ajaveebis.

Teistpidi on olemas tugev korrelatsioon pakkumiste hulga ja tehingute arvu vahel. Spot.city24.ee andmetel on sellel aastal olnud Tallinnas igakuiselt pakkumises keskmiselt ligi 1900 1-toalist korterit, 2-toalisi kortereid aga keskmiselt 3900 ja 3-toalisi keskmiselt 3400 ühikut. See näitab Reino sõnul, et ostuhuviliste võimalused teha valikuid 1-toaliste korterite hulgas on 2 korda väiksemad, kui suuremate korterite hulgas.

"Domuse maaklerid on leidnud väikestele korteritele ostjad kiiresti ja müügiperioodi võib arvestada pigem nädalates kui kuudes. Kui 1-toalise korteri pakkumishind on samas suurusjärgus reaalse turuhinnaga, mis 10-29.99 m2 suuruste korterite puhul on käesoleval aastal olnud Tallinnas keskmiselt 821 €/m2, siis võib omanik arvestada suure huvi ja kiire tehinguga," märgib Reino.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785