29. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endisele KGB hoonele otsitakse ehitajat

Pagari Residence OÜ ootab 10. septembriks Pagari tänava korterelamu rekonstrueerimise peatöövõtja pakkumisi kokku kaheksalt ehitusfirmalt, teatas ettevõte.

“Pagari 1 asuva hoone korterelamuks rekonstrueerimisel ootame peatöövõtjalt kogu projekti juhtimise täisteenust kuni kasutuslubade hankimiseni välja. Usume, et leiame kaheksa konkursile kutsutud ettevõtte seast sobivaima,” ütles ettevõtte esindaja Hindrek Leppsalu.

Ta lisas, et veel paar nädalat kestavad hoones rekonstrueerimise ettevalmistustööd, mille käigus AS Restor eemaldab nõukogudeaegse ning amortiseerunud siseviimistluse.

Juuli alguses väljastas Tallinna Linnaplaneerimise Amet Tallinnas Pagari 1 asuva hoone rekonstrueerimise ehitusloa, mis võimaldab alustada 42 lukskorteriga korterelamu väljaarendamist. Pagari 1 rekonstrueerimine algab sügisel ning esimesed elanikud saavad uude koju kolida 2013. aasta keskel. Hoone juurde kuulub haljastatud siseõu ning kommunaalrajatised elanike tarbeks. Korterite suurus on vahemikus 38 kuni 200 ruutmeetrit.

Pagari 1 hoone ajalugu ulatub aastasse 1911, mil Briti kodanik William Tulip ostis Tallinnas kolm kinnistut, mis asusid Pagari, Pika ja Laia tänava vahele jäävas kvartalis. Juba 1912. aastal valmis seal arhitekt Hans Schmidti projekti järgi ehitatud imposantne äri- ja eluhoone. Oma mõõtmete ning arhitektuurilise lahenduse poolest meenutab viiekordne elumaja silmapaistvaid ehitisi Kesk- ja Lääne-Euroopas.

Alates 1920. aastast kasutasid hoonet Eesti Vabariigi ametiasutused ning hiljem Nõukogude julgeolekuorganid. 1990ndate algusest oli hoone Eesti Vabariigi Siseministeeriumi valduses.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785