23. august 2011

Eluasemelaene võeti 22% rohkem 

Eesti Panga teatel kuum suvi majapidamiste laenuaktiivsust ei vähendanud ning juulis oli majapidamiste laenude ja liisingute käive selle aasta suurim.

Eluasemelaene võeti juulis 22 protsenti enam kui möödunud aastal samal perioodil, kokku 44 miljonit eurot. Siiski ulatub eluasemelaenude käive praegu vaid 2003. aasta tasemeteni. Tarbimislaenude käive ja autoliisingud kasvasid samuti aasta arvestuses, vastavalt 3 ja 55 protsendi võrra. Tarbimislaenude ja autoliisingu käibed on praegu 2005. aasta tasemetel.

Väljastatud laenude intressimäärad juulis oluliselt ei muutunud. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli juulis 4,2 protsenti ja eluasemelaenude intressimäär 3,5 protsenti. Juulis aeglustus ka EURIBORi tõus, mistõttu püsisid intressimarginaalid juuniga sarnasel tasemel, eluasemelaenudel 1,7 protsenti ja ettevõtete pikaajalistel laenudel 2,4 protsenti.

Kuigi viimastel kuudel on paranev majanduskeskkond pankade laenuportfelli kvaliteedi tõusu toetanud, siis juulis portfelli kvaliteet mõnevõrra halvenes. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht kasvas juulis 25 miljoni euro võrra ning moodustas laenuportfellist 6,3 protsenti. Viivislaenude mahu kasvu põhjustasid üksikud kinnisvarasektori laenud.

Majapidamised kasvatavad jätkuvalt sääste. Majapidamiste hoiustele lisandus kuuga 30 miljonit eurot, aastaga on hoiuste maht suurenenud 12 protsenti ehk ligi poole miljardi euro võrra 4,2 miljardi euroni.  

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688