15. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn plaanib Lümandu mõisa enampakkumisele panna 

Tallinna linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku panna enampakkumisele Raplamaal Märjamaal vallas asuv Lümandu mõisa ligi 3,7 ha suurune kinnistu alghinnaga 118 270 eurot.

Kinnistu paikneb Tallinnast ca 60 kilomeetri kaugusel, Märjamaa, Turba ning Riisipere alevikest ca 15–20 kilomeetri kaugusel.

Lümandu mõisa kinnistu on kantud Tallinna linna omandina kinnistusregistrisse 17. augustil 2005, maatüki valitsejaks on Tallinna Spordi- ja Noorsooamet. Kinnistu maakasutuse sihtotstarve on 100% ühiskondlike ehitiste maa. Kinnistu paikneb täies ulatuses kinnismälestise kaitsevööndis ja osaliselt Kohatu hoiualal, mis kuulub ka Natura 2000 võrgustiku Kohatu loodusala koosseisu.

Kinnistu pindalast umbes pool on kaetud metsaga, teise poole kinnistust moodustab mõisahoonete lähedusse jääv võsastunud mõisapark. Kinnistul paikneb Lümandu mõisa hoonete kompleks, mille koosseisu kuulub mõisa peahoone, valitseja maja, laut ja tõllakuur-talli varemed ning mõisa ait linnusemüüride- ja keldriga, mis ei ole ehitisregistris registreeritud.

19. sajandi I poolest pärinev, arhitektuurimälestiseks tunnistatud Lümandu mõisa peahoone on aastaid tühjalt seisnud ja vajab kapitaalremonti. Viimati püüti Lümandu mõisa peahoonet taastada ja tehniliselt uuendada 1981. aastal, kui sai valmis mõisa hoonetekompleksil rajanev tollase Tallinna Linna Spetsialiseeritud Autotranspordibaasi õppe- ja puhkekeskuse projekt, ent alustatud ehitustegevus jäi pooleli.

19. sajandi alguses ehitatud mõisa ait on ehitatud keskaegse vasallilinnuse varemetele, mille müüristik võib pärineda 15. sajandi lõpust või 16. sajandi algusest. Hoone on 1980. aastate keskel ümber ehitatud ning rahuldavas seisukorras. Lümandu mõisa ait linnuse müüridega (15.–19. saj) on tunnistatud arhitektuurimälestiseks. Arhitektuurimälestisteks tunnistatud Lümandu mõisa peahoonele ja mõisa aidale linnusemüüridega on kehtestatud ühine kaitsevöönd.

Mõisa peahoonega samal ajal rajatud mõisavalitseja maja on 1980. aastate keskel põhjalikult ümber ehitatud. Laudahoone renoveeriti 1980. aastatel, eesmärgiga muuta hoone katlamajaks. Tõllakuur-tall ei ole säilinud, hoonest on alles vaid paekivist välismüürid.

Vastavalt maareformi seadusele võib kohalik omavalitsus munitsipaalomandisse antud sotsiaalmaa sihtotstarbega kinnisasja võõrandada juhul, kui kinnisasi ei ole enam vajalik või on muutunud kõlbmatuks kohaliku omavalitsusüksuse ülesannete täitmiseks. Lümandu mõisa kinnistu võõrandamise eesmärgiks on vältida kinnistul asuvate ja arhitektuurimälestisteks tunnistatud hoonete edasist lagunemist.

Vastavalt Rime Kinnisvara Vahenduse AS eksperthinnangule on Lümandu mõisa kinnistu turuväärtuseks 118 270 eurot.

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul eeldab hoonete kasutusele võtmine suuremahulisi investeeringuid, kuna mõisakompleksi hooned on aastaid kasutuseta seisnud ning on äärmiselt amortiseerunud.

Võttes arvesse mõisakompleksi asukohta, ehitiste suhtes kehtestatud muinsuskaitselisi piiranguid ning nende tehnilist olukorda, ei pea Tallinna linn amortiseerunud mõisakompleksi ehitiste renoveerimist ja ümberehitamist otstarbekaks.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785