Autor: Eno Pappel • 3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida kujutab endast garantiiremont?

Üldjuhul on ehitustööde garantii kaks aastat ja soovitavalt 1-3 kuud enne selle tähtaja kukkumist tuleks käivitada garantiiaja tegevused, kirjutab Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel.

Garantiitöid võib lasta teostada ka jooksvalt garantiiperioodi ajal, kui selleks on vajadust. Sobilike aegade kokkuleppimine ehitajaga on sageli pikk protsess ja seetõttu, mida varem asjaga tegeleda, seda parem.

Garantiiaja lõpul on tavapärane viimistlusega seotud puuduste parandamine.  Garantii alla lähevad ennekõike viimistluspraod, kõige sagedasemad on praod seintes ja lagedes, kuid ka muud tekkinud praod ja puudused. Olenevalt puuduste arvust läheb paranduste tegemisele umbes 2-3 päeva, kuid võib ka kauem minna. Viimistlusega seotud paranduste kiirusele seab piirid pahtlite ja värvi kuivamisaeg.

Paljud tellijad arvavad, et üle värvitakse pea iga sein ja lagi, ent garantiiremondi käigus seda üldjuhul ei tehta. Üldjuhul värvitakse ka see sein, milles on praod, terves mahus või mõne kindla orientiirini, et värskema ja vanema värvi piirjoon silma ei hakkaks. Küll aga näiteks ei käi garantii alla täkked ja augud seinas, kui need on tekkinud mehaanilisel viisil.

Garantiitööde puhul on tegemist ennekõike puuduste parandamisega, mitte täismahus remondiga. Vajadusel saab muidugi maalriga ise kokkuleppe teha ja lasta oma kuludega ka rohkem töid teostada.

Head maalrid kasutavad selleks, et võimalikult vähe tolmu ja prahti tekitada, vastavaid kileribasid, mis kinnitatakse lae alla või kaetakse tööde tegemisel kõik pinnad kilega. See vähendab veidi paratamatult tekkivat mustust, kuid kindlasti ilma tolmuta seda tööd ei tee ning hiljem tuleb korralik puhastus nii või teisiti ette võtta.

 

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785