Autor: Katre Pilvinski • 12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sucksdorff: kinnisvara enne paari aastat kasvu ei toeta

Soomes jõuti pärast majanduslangust kinnisvarasektoris kiire kasvuni kolmandal-neljandal aastal ehk jõutakse Eestis selleni kiiremini, märkis Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevjuht Mika Sucksdorff.

Sucksdorff tõdes ta eeldas majandusanalüütikute varasemate prognoosidega arvestades, et esimese kvartali kasv tuleb tagasihoidlikum. „Ootasin ikka sellist 4-5protsendilist majanduskasvu, kuid see oli positiivne üllatus, et kasv oli suurem,“ lisas ta.

Kuna eksport on jätkuvalt Eesti majanduse kasvumootor, siis Sucksdorffi hinnangul sõltub edasine ekspordi kasv sellest, kui hästi läheb meie põhilistel eksportturgudel. „Eesti olulisemad eksportturud on praegu Rootsi ja Soome, Venemaa kasvab. Usun, et ekspordi kasv jätkub stabiilsemana. Kindlasti me ei näe selliseid hüppelisi kasvunumbreid enam tulevikus.“

 Sucksdorff  arvas, et läheb kindlasti veel paar aastat, kuni kinnisvarasektor hakkab majanduskasvu toetama. „Kui vaadata kinnisvara elutsüklit, siis me oleme jõudnud kinnisvara elutsüklis aeglasema kasvu perioodi juurde ja kiire kasvu periood on alles tulemas.“

„Kas kiire kasv tuleb kas ühe, kahe või kolme aasta pärast, seda näitab aeg. Eestis käivad need tsüklid natuke kiiremini kui mujal maailmas. Kui vaadata, mis juhtus Skandinaavias ja Soomes, siis pärast kolmeaastast oli langust jõuti kiire kasvuni kolmandal-neljandal aastal pärast taastumist,“ rääkis ta.

„Kas see võiks kiiremini siin toimuda – ma arva, et see võiks natuke kiiremini toimuda, kuid täpset aega ei oska prognoosida,“ märkis Sucksdorff.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785