12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nord Projekt: tellijad sulasid lume alt välja

Nord Projekt ASi juhi Andres Saare sõnul on projekteerimistööde tellijate hulka lisandunud ka suuremad ehitusettevõtjad ning masuaeg on kasvatanud tellijaid arukuse suunas.

"Pea kaks aastat oli erasektor pea täielikus varjusurmas, ent kevade tulekuga on kinnisvaraarendajad justkui lume alt välja sulanud. Taas on käivitatud nii mitu aastat laagerdunud elamuarendusi, aga ka kaubanduse ja isegi büroohoonete projekte. Tellijateks lisaks arendajatele ka suuremad ehitusettevõtjad,“ rääkis  Saar.

Projekteerimistööde hinnad, mis majandussurutise ajal drastiliselt langesid, on nüüd tasapisi kerkima hakanud. Projektide eest on nüüd võimalik pisut rohkem raha küsida, aga normaalse hinnatasemini on veel pikk tee käia, märkis Saar.

„Pea kõik projekteerimisfirmad kandsid viimasel aastal kahjumeid. Tundub, et käesoleval aastal suurenevad käibed 20-40% ja jõutakse minimaalsesse kasumisse. Olukorda komplitseerib asjaolu, et viimasel aastal võeti sisse töid alla omahinna ja need tööd tuleb veel lõpetada,“ nentis Saar ja lisas, et praegu on tööde portfell täidetud sügiseni.

"Masuaeg on tellijaid kasvatanud arukuse suunas. Enamasti saadakse aru, et tuleb ehitada hästi püsivaid ja säästlikke ehitusi ning et see saab alguse hoone arhitektuurist. Hea arhitektuuriga, püsivat ja säästlikku ehitust on ju lihtne müüa," rääkis Saar .

Projekti maksumus on ehitise koguhinnaga võrreldes tema sõnul marginaalne, nt 5%. "Sellepärast soovitaksin tellijal projekteerija valimisel selgitada välja, milliseid projekte arhitekt-insener on varem teinud ja kuidas nende loomingu järgi valminud ehitised tegelikus elus toimivad," õpetas Saar eratellijat.

 

 

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785