13. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EA Reng: Lääne hinnad hakkavad koduturgu mõjutama  

EA Rengi juhatuse esimees Jüri Rass rääkis, et ehkki projekteerimise hinnad on tõusnud, on uute hindadega veel raske tellimusi võita. Tema sõnul hakkavad lkoduturgu mõjutama ka lääne hinnad.

„Jah, hinnad on tõusnud, kuid uute hindadega on veel raske võita tellimusi. Alapakkujad haaravad viimased tööd, odavate projektide noolijad sõlmivad siiski lepinguid,“ nentis Rass ja lisas, et masu on suunanud EA Rengi lääne turule: „Teeme pakkumisi ja sõlmime esimesi töid välismaale, nii Taani, Rootsi kui Soome.

Rassi sõnul hakkavad lääne hinnad mõjuma ka koduturgu. „Kui praegu on head hinnad Eestis 25-35 €/h, siis Soomes pakume sellest oluliselt rohkem, jäädes siiski nende miinimumpiirmäärast 50 €/h veel maha, rääkimata nende spetsialistide 60-80 €/h ja veelgi suuremast tunnihinnast,“ tõi ta näite. „Paljud meie partnerid kiikavad kulude kokkuhoiu mõttes ammu üle eestlaste-lätlaste-leedulaste peade India, Bangladeshi jt. töötegijate poole, sest sealt ostetav 10-15 €/h inseneritöö on ainuke võimalus neil muutuvas maailmas konkurentsis püsida,“ lisas Rass.

„Projekteerimisturg on elavnenud ning seda kinnitab pakkumiste hulga kasv. Veebruaris tegime 15, märtsis 22 ja aprillis juba 33 pakkumist,“ sõnas EA Rengi juhatuse esimees Jüri Rass.

„Meie alapakkumisi ei tee, sest tunneme, et projekteerimistööde väärtus peab tõusma tagasi tasemele, kus klient saab hea hinna eest kvaliteetse töö ning meie võimaluse kaasata häid arhitekte ja kogemustega insenere,“ lisas ta. Rassi sõnul on tõsiseltvõetavad tellijad saanud aru odava projekti tarbetusest. „Põhilise raha säästab klient ehituse ja hilisema ekspluatatsiooni käigus, mitte projekteerijalt viimaseid mahlu välja pigistades. Odavaid kingi tuleb osta kaks korda ja eriti arusaamatu on see tendents riigi puhul,“ imestas ta.

Eratellija on Rassi sõnul taas turul, ent osa neist loodab veel viimaseid hirmodavaid projekte saada. „Paraku petab ta nii ainult iseennast. Meie sellega kaasa enam ei lähe, sest nii lõikab tellija endalt käe ja projekteerijal kaela,“ nentis ta.

EA Reng on selleks aastaks teinud konservatiivsed plaanid, olulise käibe kasvuga ei arvestata. „See jääb 2,3 miljoni euro piiridesse, nagu ka eelmisel aastal. Kausi põhi on selja taha jäänud, sügavaim auk oli eelmise aasta lõpp ja selle aasta esimesed kuud, nüüd läheb kerges tõusujoones ülesmäge. Rõõmu teeb see, et meil on portfellist ca 60-70% tegelike lepingutega juba kaetud,“ sõnas ettevõtte juhatuse esimees Jüri Rass.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785