20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitushindade kasvu mõjutas enim tööjõu kallinemine

Ehitushinnaindeksi muutus oli I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 1,5%, teatas statistikaamet. Indeksit mõjutas peamiselt tööjõu 4,9%-line kallinemine.

Aastases võrdluses tõusis indeks teist kvartalit järjest. Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes oli ehitushinnaindeks alates 2009. aasta I kvartalist seitse kvartalit languses. Indeks tõusis esimest korda 2010. aasta IV kvartalis, kui kasv võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga oli 0,6%. Tänavu I kvartalis väike kasv jätkus.

Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes mõjutas indeksit peamiselt tööjõu 4,9%-line kallinemine. Ehitusmasinad kallinesid 0,7% ja ehitusmaterjalid 0,3%.

Eelmise kvartaliga võrreldes langes ehitushinnaindeks I kvartalis 0,2%, mis oli põhjustatud põhiliselt materjalide odavnemisest aasta alguses. 

 

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2011. aasta I kvartalis võrreldes 2010. aasta I kvartaliga 1,7% ja võrreldes IV kvartaliga 0,1%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785