15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: vanalinna vabad äripinnad ikka tühjad

Äripinna üürija eelistab suure külastatavusega kaubanduskeskuse pinda äripinnale vanalinnas. Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakleri Kristi Kirsi sõnul on vanalinna suuremate äripindade puhul tingimisruumi veel küll.

"Ainsad Tallinna vanalinna äripinnad, mille üürimise või ostmise vastu tuntakse huvi, on toitlustuspinnad. Lisaks on suurem huvi ka vitriinakendega I korruse pindade vastu (juveelipoed, ilusalongid, suveniiripoed), kuid need  tühjana ei seisa. Nõudlus on olemas, kuid pakkuda ei ole eriti midagi," rääkis Kirs.

Möödunud aastal tunti vanalinna büroopindade vastu huvi  vähe, nõutuimad olid 8-20 m2 büroopinnad. Vähese huvi põhjuseks on Kirsi sõnul eelkõige suhteliselt kallis üür. Vanalinna keskmises seisukorras büroopindade hinnad (15-20 eurot/m2) on sageli kõrgemad kui paremas seisus olevatel A+ büroopindadel suurtes kesklinna ärimajades  (10-15 eur/m2). Lisaks räägib vanalinna äripinna kahjuks see, et objektid ei ole alati A+ seisukorras, suureks probleemiks on ka parkimiskohtade puudumine ja halb ligipääs autoga. Seega otsitakse pindu pigem uutesse ärimajadesse.

"Nii nagu ülejäänud kinnisvarturg, on ka vanalinna piirkond tõusuteel. Kindlasti on aga vanalinna äripindade turg aktiivsuse poolest sammu võrra teistest piirkondadest maas. Suure tõenäosusega hakkab vanalinnas rohkem tehinguid toimuma siis, kui julgetakse jälle rohkem teenindussfääri investeerida," arvas Kirs.

Ta ei usu, et lähima poole aasta kuni aasta jooksul oleks oodata ärikinnisvara hindade suurt tõusu või muutust. "Ostjad võivad julgelt hinna üle läbi rääkida, kuna kallimate ja suuremate pindade puhul on üüri- ja müügipakkumiste hindades veel õhku küll," märkis maakler.

Kirs märkis, et vanalinna pindade hinnad on väga erinevad. Üüriturul on näiteks kõige kallimaks objektiks Suur-Karja tänaval asuv 187 m2 II korruse büroo/kaubanduspind, mis ületab keskmist Vanalinna ruutmeetrihinda peaaegu kolmekordselt, makstes rekordiliselt 31,67 eurot/m2, mis tähendab, et kuus tuleb pinna eest välja käia 5923 eurot. Seevastu 135-eurose kuuüüri eest on võimalik soetada Pikale tänavale 30 m2 II korruse büroo, mis on pakkumises olevatest pindadest kõige odavam.

Müügis olevatest pindadest on kalleim Viru tänava alguses läbi kahe korruse ulatuv 320 m2  teeninduspind, mille koguhinnaks on 2 045 172,75 eurot. Üle kahe korra kallima hinnaga on müügis Pikal tänaval asuv 5075 m2 büroodeks ehitatud maja, mille koguhinnaks on 5 943 783,50 eurot. Odavaima pinna eest, asukohaga Valli tänaval, tuleb ostusoovi korral välja käia 63 272,53 eurot (47,3 m2 büroopind).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785