13. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gaasitööde eest vastutab omanik

Tehnilise järelevalve ameti tehnikaosakonna spetsialist Riina Tamm rõhutab, et kui  maja gaasitorustik on vanem kui 15 aastat ja sellele ei ole lastud teha tehnilist kontrolli viimase nelja aasta jooksul, tuleb koheselt pöörduda tehnilise kontrolli teostaja poole

Gaasitööde tellimisel ja teostamisel  tuleb ohutuse ja seadme töökindluse tagamiseks järgida nõudeid. Pealiskaudne suhtumine nõuetesse või nende eiramine ongi gaasiseadmetega seotud õnnetuste ja avariide peamiseks põhjuseks. Näiteks kutsutakse gaasitöid tegema mõni tuttav, kellel puuduvad selleks oskused ja vastav luba,  seadet ei hooldata  piisava sagedusega  ning kasutamisel ei järgita juhendis kirjeldatut.

Gaasitööde nõuetekohasuse eest vastutab omanik

Gaasitöödeks on  gaasiseadme  ja -paigaldise paigaldamine, demonteerimine, remontimine ja hooldamine. Tööde nõuetekohase ja õigeaegse teostamise eest vastutab seadme omanik. Gaasipaigaldiseks nimetatakse gaasiseadet, gaasi torustikku ja abiseadmeid ehk käsitletakse kui süsteemi. Gaasiseade on tarviti – põleti, gaasipliit, kuumaveeboiler, kütteseadmed jms.

Omanik peab tagama, et gaasitöid teeks ettevõte, kes on registreeritud majandustegevuse registris gaasitööde teostajana. Registreering on tunnistus selle kohta, et ettevõtte spetsialistidel on tööde tegemiseks luba ehk vajalik pädevus. Samuti on omaniku kohustuseks jälgida, et gaasiseadme hooldustöid tehakse tootja poolt ettenähtud sagedusega.

Gaasiseadme paigaldamisel on oluline arvestada sellega,  et hooldamine, kontrollimine ja ligipääs juhtimisseadistele ei oleks raskendatud või takistatud. Seda nõuet tuleb eriti rangelt järgida vanemate hoonete renoveerimisel ja ümberehitamisel. Ette on tulnud juhtumeid, kus renoveerimistööde  käigus on gaasikraanid ja -arvestid seinakonstruktsioonidesse peidetud ja sellega ligipääs hooldustöödeks või avariiolukorra likvideerimiseks takistatud.

Vanemate hoonete gaasipaigaldised on üldjuhul amortiseerunud ja nende ohutustase uutega võrreldes madalam, seetõttu on ligipääsu piiramine või takistamine ohtlik ja lubamatu. Samuti ei tohi omavoliliselt muuta gaasipaigaldise tööks vajalikku ventilatsioonisüsteemi ega sulgeda avasid, mille kaudu gaasiseade saab põlemiseks vajaliku õhu.

Gaasikütteseadme suitsulõõri peab puhastama vähemalt üks kord aastas.  Suitsulõõri tohib puhastada ainult kutsetunnistust omav korstnapühkija, kes väljastab omanikule kütteseadme puhastamise akti. Aktile märgitakse kõik tehtud tööd, leitud puudused ja vajadusel ettepanekud puuduste kõrvaldamiseks.

Kõikide gaasitööde teostamise kohta peab ettevõte esitama tellijale deklaratsiooni kinnitusega, et tööd on tehtud vastavalt küttegaasi ohutuse seadusele.

Uue gaasipaigaldise paigaldamiseks tuleb tellida projekt

Uue gaasipaigaldise ehitamiseks ja paigaldamiseks tuleb tellida projekt vastava pädevusega ettevõttelt. Nõuetele vastav projekt peab sisaldama seletuskirja, plaane ja jooniseid, aksonomeetrilist skeemi, infot suitsulõõride ja  ventilatsioonilahenduste kohta, samuti infot läbiviidud survekatse kohta.

Olemasoleva gaasiseadme väljavahetamiseks uuema vastu juhul, kui seadme võimsus ei muutu, ei ole projekt nõutav. Kui aga uue seadme paigaldamisel plaanitakse gaasitorude ümbertõstmisi või on uus gaasiseade oluliselt võimsam, on projekt vajalik.

Et välistada olukorda, kus gaasipaigaldis ei läbi puudustega projekti  tõttu tehnilist kontrolli, on soovitav projektid eelnevalt kooskõlastada tehnilise kontrolli teostajaga.

Nõuded gaasipaigaldise kasutusele võtmiseks ja kasutamiseks

Enne gaasipaigaldise kasutusele võtmist tuleb paigaldisele teostada kasutuseelne tehniline kontroll. Tehnilise kontrolli läbiviija väljastab protokolli, millele märgitakse kontrolli tulemused ja järgneva kontrolli aeg.

Gaasiseadet tohib kasutada tootja poolt määratud kasutusajani. Kui tootja seda määranud ei ole, siis on seadme maksimaalseks kasutusajaks 15 aastat. Määratud kasutusaja ületanud gaasiseadet tohib kasutada üksnes juhul, kui sellele teostatud tehniline kontroll kinnitab, et seade on tehniliselt korras ja kasutamiseks ohutu. Sellistele seadmetele tuleb järgnevad tehnilised kontrollid teostada iga nelja aasta tagant. 

Millise teabega peab gaasiseade olema varustatud?

Gaasiseadmed peavad olema varustatud eestikeelsete paigaldajale mõeldud tehniliste juhistega, kasutajale mõeldud kasutus- ja hooldusjuhenditega, hoiatusmärgistega ning vastavusmärgiga CE.

Tehnilised juhendid on mõeldud gaasiseadme paigaldajale, need peavad sisaldama vajalikke juhtnööre paigaldamiseks, seadistamiseks ja hooldamiseks. Tehnilises juhendis peab olema ka informatsioon kasutatava küttegaasi liigi ja rõhu, põlemiseks vajaliku värske õhu hulga ja  ventilatsiooni kohta.

Kasutus- ja hooldusjuhendid on mõeldud gaasiseadme kasutajale, need peavad sisaldama infot, mida on vaja seadme igapäevaseks ohutuks kasutamiseks. Juhenditega tuleks kindlasti põhjalikult tutvuda, erilist tähelepanu tuleks pöörata kõikidele kasutuspiirangutele.

Millised dokumendid peab gaasipaigaldise omanik säilitama

Gaasipaigaldise kohta peab omanikul olema  vähemalt järgmine  dokumentide kogum:

• Gaasipaigaldise dokumentatsioon (sh. kasutamisjuhend)• Gaasipaigaldise projekt• Tehnilise kontrolli protokollid• Hooldusraportid

Dokumentatsiooni on soovitav hoida senikaua, kuni gaasipaigaldist kasutatakse. Kindlasti tuleb omaniku vahetumisel dokumentatsioon uuele omanikule üle anda.

Gaasilekkega seotud häireteadete arv on märgatavalt tõusnud

AS Eesti Gaasi Võrguteenused andmetel oli näiteks tarbijapaigaldiste gaasilekkega seotud väljakutseid Tallinnas 2010. aastal võrreldes 2009.  aastaga poole rohkem.

• Lekked korterelamu trepikojas – 430 juhtumit (kraanid ja liitmikud)• Lekked korterites – 82 juhtumit (põhiliselt kraanid)• Vigased seadmed – 42 juhtumit

Väljakutsete jaotus Tallinnas piirkonniti:

 1 – Lasnamäe – 412 – Mustamäe – 1283 – Kesklinn  - (Kelmiküla, Kadriorg) – 2214 – Pelgulinn – (Kopli, Karjamaa, Kalamaja) – 164

Tehnilise järelevalve amet tuletab korteriühitustele ja korteriomanikele meelde, et gaasipaigaldise ohutuse eest vastutab selle omanik. Statistika näitab, et kõige halvemas olukorras on vanemates kortermajades olevad korteriühistutele kuuluvad gaasipaigaldised ehk torustik. Kui  maja gaasitorustik on vanem kui 15 aastat ja sellele ei ole lastud teha tehnilist kontrolli viimase 4 aasta jooksul, siis tuleb koheselt pöörduda tehnilise kontrolli teostaja poole, enne kui ei juhtu õnnetust.

Autor: Riina Tamm

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785