Autor: Kadri Jakobson • 11. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adu Haki nõuab ministeeriumilt kohtu kaudu raha

Pankrotistunud ja miljoneid kroone võlgu jäänud Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse juht Adu Haki palkas advokaadid ja kaebas kohtusse haridusministeeriumi.

Haki vaidlustas lepingu ülesütlemise Järvamaa kutsehariduskeskuse ehitusel ning nõuab raha tehtud tööde eest raha. Järvamaa kutsehariduskeskuse ehituslepingu esialgne maksumus oli 882 862 eurot ehk 13,8 mln krooni. Lepingu ülesütlemise hetkel oli töövõtjale tasutud 317 152 eurot ehk ligi 5 mln krooni.

Tallinnas Kentmanni tänava kohtumajas istusid vastakuti hagi esitanud Kristiine Ehitus ja Arco Vara palgatud Alvin, Rödl&Partnerid advokaadid ning teisel pool kostja ehk riiki ja haridusministeeriumit esindavad Concordia büroo advokaadid. Kolmandaks osapooleks, kes hetkel samuti on tsiviilvaidlusesse kaasatud on projekteerimisfirma IBG Projektbüroo, kes on juba enda kaasamise protsessi ka vaidlustanud. „Kas te olete pidanud läbirääkimisi ja üritanud leida kompromissi?“ küsis kohtunik osapooltelt.

Riigipoolne advokaat Kaidar Sultson ütleb, et kompromissettepanekud on nemad hagejale esitanud, sh ka näiteks asjaolu, et tellija loobub leppetrahvist, kuid vastust pole nad hagejalt saanud. „Käärid on liiga suured, et võiksime kompromissini jõuda,“ ütles Kristiine Ehitust esindav advokaat Siret Siilbek.

Riik lõpetas ehitajatega, kelleks olid konsortsium Kristiine Ehitus ja Arco Ehitus ehituslepingu mullu augustis. Tegemist oli lepingu erakorralise ülesütlemisega, kuna ehitajad ei täitnud kohustusi. Järvamaa kutsehariduskeskuse juht Rein Oselin ütles, et probleemid algasid sellest, et tegu oli alapakkumisega.

„Meil oli selles suhtes ka kahtlus ja küsisime selle kohta töövõtjalt korduvalt kirjalikult. Töövõtja kinnitas, et probleemi pole ja ta saab hakkama. Täna seisame probleemi ees, et ei saanud hakkama,“ ütles Oselin. „Põhiline oli see, et ehitaja pidanud kinni tähtaegadest ning graafikutest ning suurem osa töid ei tehtud õigeaegselt. Tõenäoliselt läks Kristiine Ehitus ka miinusesse, miks taoline olukord tekkis,“ selgitas Oselin.

Ta lisas, et hetkel ehitab Paide õppehoonet Paide MEK. „Tööde kallinemised kalkuleerime ka, on kaalumisel ka vastuhagi esitamine. Pidime tegema uue hanke  ning kogu protsess läks meile kallimaks,“ ütles Oselin.

Ehitusfirmad vaidlustasid lepingu ülesütlemise ning nende advokaadid väitsid kohtus,  et ehitusprojekt oli puudustega, mis takistas tööprojektide koostamist ehk teisisõnu ehitust. Kohus otsustab, kas kaasatakse ekspert, kes tööjooniste ja tööprojektide kohta oma hinnangu annab.

Kui suur on summa, mida Kristiine Ehitus ja Arco Ehitus tehtud tööde eest riigilt nõuavad, seda hagejat esindanud Siret Siilbek ja Toomas Tamme öelda ei osanud. „Tahame saada raha selle eest, mis tööd on tehtud,“ lausus Siilbek. „Hagi koosneb erinevatest nõuetest ning kindlat summat on raske öelda,“ ütles Siilbek.

„Ei tahaks käimasoleva kohtuprotsessi kohta kommentaare anda,“ lisas Tamme.

Küsimusele, kuidas advokaadid kommenteerivad Kristiine Ehituse ja Arco Vara ehitustel kasutatud skeemi, kus alltöövõtjad sõlmisid lepingu hoopis vahefirmaga ning hiljem jäid rahast ilma, vastas Tamme: „Neid asju me üldse ei kommenteeri.“

Taust- Adu Hakile kuulunud Wolmreks Ehitus on pankrotis, pankrotihaldur on palunud ettevõtte kahtlastele tehingutele erikontrolli.

- Pankrotiavalduse kohtule on esitanud Haki teine firma Kristiine Ehitus. Veebruari alguses  kuulutas Harju Maakohus välja pankroti OÜ-le Merkton Ehitus, mis kuulus Adu Hakile 50% ulatuses.- Põhja ringkonnaprokuratuur algatas novembri alguses Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse suhtes kriminaalmenetluse kelmuse paragrahvi alusel. Ettevõte heideti välja ehitusettevõtjate liidust.- Möödunud nädalal pidas politsei ühe kriminaalasja raames kinni tuntud firmade likvideerija Silver Eensaare, kes oli muu hulgas ka Adu Haki firmade Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse petuskeemis osalenud firma Merkton Ehitus likvideerija.- Eensaart kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb usalduse kuritarvitamist.- Äripäev kirjutas novembri alguses, kuidas kümned ettevõtted on saanud petta riigihangete objektidel, mille peatöövõtjateks on Wolmreks Ehitus ja Kristiine Ehitus. Petuskeem seisnes selles, et lepingud alltöövõtjatega sõlmis mitte peatöövõtja, vaid samadele omanikele kuulunud vahefirma Merkton Ehitus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785