24 märts 2011

Soome ehitusliit võitleb "halli" tööjõuga 

Soome ehitusalaliidud loodavad juba septembris rakendada uue töötingimuste lepingu, mille kohaselt kõik riigis töötavad välismaalastest ehitajad oleksid ametlikult registreeritud nagu soomlasedki ning maksaksid Soome riigi makse.

Soome ehitusliit on mures selle pärast, et välismaiste ehitajate tausta kontrollitakse „kunagi“, kirjutab Kauppalehti. Soome Rakennusliito teise esimehe Kyösti Suokase sõnul on olukord murettekitav, sest nn halli tööjõudu voolab Soome järjest juurde.

„Ise ma vähemalt pole kokku puutunud juhtumiga, et tausta oleks kontrollitud. Ja kui keegi ongi kontrollinud, siis oleks hea teada, kes,“ ütles Suokas.

Ehitusliidu andmetel töötab Soomes aastas umbes 30 000 välismaist ehitajat, kellest suur osa töötab nn mustalt. Suakase sõnul on maksuameti registris kirjas vaid mõnisada ehitajat. „Õigupoolest võib kes tahes tööd teha ja ametivõimud ei suuda asja kontrollida,“ imestas Suokas.

Tema sõnul olukord septembris siiski muutub, kui Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT sõlmivad uue töötingimuste lepingu, mille eesmärk on, et kõik välismaised ehitajad saaks ametlikesse registritesse kirja.

„Eesmärk on, et välismaised ehitajad saaksid Soome sotsiaalkaitsesse kirja. Nii oleks nad registris kirjas nagu soomlasedki ja maksaksid meie riigi makse,“ rääkis Suokas.

Kuigi lepingu sõlmimise ajaks on planeeritud septembri algus, arvab Suokas, et registreerimine läheb korralikult käima alles järgmise aasta alguses. „Olen optimistlik, et see parandab olukorda. Mustalt tehtud tööd see siiski täielikult ära ei hoia,“ märkis Suokas.

Jaga lugu:
Seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785