24. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ehitusliit võitleb "halli" tööjõuga 

Soome ehitusalaliidud loodavad juba septembris rakendada uue töötingimuste lepingu, mille kohaselt kõik riigis töötavad välismaalastest ehitajad oleksid ametlikult registreeritud nagu soomlasedki ning maksaksid Soome riigi makse.

Soome ehitusliit on mures selle pärast, et välismaiste ehitajate tausta kontrollitakse „kunagi“, kirjutab Kauppalehti. Soome Rakennusliito teise esimehe Kyösti Suokase sõnul on olukord murettekitav, sest nn halli tööjõudu voolab Soome järjest juurde.

„Ise ma vähemalt pole kokku puutunud juhtumiga, et tausta oleks kontrollitud. Ja kui keegi ongi kontrollinud, siis oleks hea teada, kes,“ ütles Suokas.

Ehitusliidu andmetel töötab Soomes aastas umbes 30 000 välismaist ehitajat, kellest suur osa töötab nn mustalt. Suakase sõnul on maksuameti registris kirjas vaid mõnisada ehitajat. „Õigupoolest võib kes tahes tööd teha ja ametivõimud ei suuda asja kontrollida,“ imestas Suokas.

Tema sõnul olukord septembris siiski muutub, kui Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT sõlmivad uue töötingimuste lepingu, mille eesmärk on, et kõik välismaised ehitajad saaks ametlikesse registritesse kirja.

„Eesmärk on, et välismaised ehitajad saaksid Soome sotsiaalkaitsesse kirja. Nii oleks nad registris kirjas nagu soomlasedki ja maksaksid meie riigi makse,“ rääkis Suokas.

Kuigi lepingu sõlmimise ajaks on planeeritud septembri algus, arvab Suokas, et registreerimine läheb korralikult käima alles järgmise aasta alguses. „Olen optimistlik, et see parandab olukorda. Mustalt tehtud tööd see siiski täielikult ära ei hoia,“ märkis Suokas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785