21. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NCC: Juuru arendus erakordselt julge idee

NCC Elamuarenduse juhatuse liige Priit Aer märkis, et Juurusse planeeritav 350 perega uuslinnak on tänastes turutingimustes erakordselt julge samm.

„Sellises mahus arendusi mujal kui Tallinnas ette võtta on väga julge samm. Tallinn on jätkuvalt tõmbenumber. Usun, et sellise sammu taga on mingid turu-uuringud, arvutused, kained kalkulatsioonid. Võib-olla on neil mingi info, mida minul pole,“ sõnas Aer. NCC ise pole arendajana plaaninud Tallinnast kaugemale vaadata.

„Aga julgeid saatus vahel armastab,“ lisas ta

Kui projekti teostamise ajatelg pikemaks venitada, võib see olla reaalne, leidis Aer. „Keskkonnateadlikkus on kahtlemata märksõna. Seda ehitusmaksumuse tõusu, mida energiasäästlikumad lahendused kaasa toovad pole turg aga täna valmis võtma seda. Täna ostetakse suuresti ikka hinda. Turg peaks selleks arenema veel maksejõulisemaks,“ kommenteeris Aer Juuru projekti puhul välja toodud keskkonnasõbralikkuse külge.

Juuru arendaja plaanib luua tervikliku elukeskkonna, samuti luua läbi arenduse juurde ka töökohti. Aer märkis seda kommenteerides, et ehitamine on kõige lihtsam asi, aga tuleb küsida, kuidas seda tehakse, näiteks, miks peaks ettevõtja sinna oma äri tooma või oma kontori uude büroohoonesse jne.

Briti firma Oxford Sustainable Group käivitas Rapla maakonnas Juurus 200 miljoni eurose Oxford Parki nimelise linnaku arenduse.

Oxford Park moodustab 560 000 m² territooriumil Tallinna ja Rapla vahele Atla külasse jääva tervikliku uusasumi, kuhu peaks elama asuma 350 peret. Itaalia arhitekti Francesco de Luca kavandatud külas saab valida ridaelamute, eramajade, kahe- ja kolmepereelamute vahel.

Oxford Parki kavandamine algas 2006. aastal, mil alustati detailplaneeringutega. Kogu alale on kavandatud terviklik infrastruktuur koos elamu- ja ärimaa, energeetika ja muu taristu, puhkealaga.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785