9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valuutapoe Turist hoonest sai arhitektuurimälestis

Muinsuskaitse nõukogu ettepanekul tunnistas kultuuriminister Laine Jänes Tartu mnt 17 nõukogudeaegse hoone arhitektuurimälestiseks.

Muinsuskaitse nõukogu tugines kaitse alla võtmise ettepanekus eksperthinnangutele, mille kohaselt on Tartu mnt 17 üks väheseid algsel kujul Tallinna kesklinnas säilinud nõukogudeaegseid unikaalehitisi, mille väliskujundus ning sisemine ruumijaotus on säilinud põhiosas oma algsel kujul.

 Valuutakauplus „Turist“ hoone ehitati aastatel 1981-1982. Projekti autoriteks olid silmapaistvad arhitektid Peep Jänes ja Henno Sepmann, sisekujundusliku osa projekteeris Aulo Padar.

Tartu mnt 17 hoonele annab  arhitektuurimälestise tunnuse eelkõige tema käsitlemine tolleaegse ajastu hoone tüübi erandliku näitena. Hoone puhul on tegu originaalse hoonetüpoloogilise näitega, erandjuhtumiga nõukogude kaubamaja tüübi arengus, ehk niinimetatud kinnine kaubamaja (valuutakauplus), mis on ainus omataoline Eestis.

 Eksperthinnangus märgitakse, et kõnealuse hoone püsimine praegusel kujul  säilitaks ühes tänavalõigus erinevaid linnaehituslikke etappe, mida see piirkond on aegade jooksul läbinud. Omal ajal linnaehituslikult kõrvalises kvartalis paiknenud hoone on täna kõrghoonete vahetus läheduses. Tekkinud kontrastsete ehitusmahtude situatsiooni võib vaadelda ajaloolise kurioosumina, näitena mitmekihilisest linnaruumist. Otse hoone vastas paikneb kesk- ja varauusaegne Jaani Seegi kirik, teisel pool Viiralti tänava otsa asub 20. sajandi algusest pärinev historitsistlik koolimaja.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785