Autor: Alyona Stadnik • 2. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eften sai büroohoonete turul konkurendi

Leedus registreeritud Lords AB Baltic Fund I kavatseb lisaks Tallinna kesklinnas Viru ringil ostetud Metro Plazale omandada veel büroohooneid, kuhu investeerida leedukate ja skandinaavlaste raha.

„Investorid vajavad rohkem kasumit, kui nad saavad Skandinaavias. Baltimaade turg on riskantsem ja on võimalik teenida rohkem kasumit,“ rääkis fondijuht Vykintas Misiunas. „Meie investorite eesmärk on osta veel üks või kaks hoonet,“ lisas ta.

„Vaatame hetkel erinevaid büroohooneid ja kinnisvaraturge. Riias on palju keerulisem osta, sest seal ei ole nii selge äripiirkond nagu Eestis ja Leedus,“ kommenteeris Misiunas. Riias on palju hooneid eraldi ehitatud, mis tähendab, et väga paljud ei tea, kuhu see on rajatud, selgitas ta.

Misiunase sõnul eelistavad nad osta hooneid Tallinnas. „Oleme valmis vaatama hooneid, milles on vabu kohti, hea ehituskvaliteet ja loomulikult hea asukoht,“ märkis ta. Hoonete hinnad, rent ja kvaliteet on fondijuhi sõnul Leedus ja Eestis suhteliselt sarnased. Leedu ettevõtte teatel läheb tehinguks siis, kui omanik on nõus müüma vähemalt 50% hoonest.

Uuteks investeeringuteks Eestis plaanib fond kaasata kapitali rahvusvahelistelt investoritelt, kes Misiunase sõnul on huvitatud ainult hea asukoha ja kvaliteediga ehitistest. „Hea asukoht tähendab tihtipeale seda, et ehitis asub pealinnas,“ täpsustas ta. Pealinnas asuvad ka pangad, IT-ettevõtted, rahvusvahelised asutused, kommunikatsiooniettevõtted, lisas Misiunas. „Ostame peamiselt kõrge kvaliteediga A-klassi hooneid – büroohooneid või jaekaubanduskeskusi,“ rääkis ta.

Fondil on praegu omandatud kaks hoonet, üks on Metro Plaza ja teine paikneb Leedus. „Vilniuses ostsime Danske Banki hoone, mis asub väga heas kohas. See oli meie esimene ost, mida sooritasime eelmisel aastal juunis,“ lausus Misiunas.

Eften Capital ASi juhatuse liikme Viljar Arakase sõnul on Lords AB Baltic Fund I puhul tegemist nende jaoks ainukese identse konkurendiga. „Meie tegevusstrateegia on pisut erinev, aga tegemist on kriisi ajal teise kinnisvarafondiga, mis Baltikumis tegutseb,“ lausus ta.

Baltic Property Trusti varahalduse juhi Indrek Hääle sõnul pole viimasel ajal eriti büroohoonetega tehinguid olnud. „Üle pika ostetud Metro Plaza ainuke sellises kvaliteediklassis tehtud kinnisvara tehing büroohoonete puhul,“ kommenteeris ta. Hääle sõnul on takistuseks olnud valdavalt odavaks lastud üürihinnad, keegi pole nõus maksma tulevikurahavoogude, vaid praeguse rahavoo pealt.

Viljar Arakase sõnul on Metro Plaza linna üks säravamaid hooneid ning kriis on sellest kõige valutumalt mööda läinud.

Vykintas Misiunase sõnul tuleb neil leida Viru hotelli vastas asuvasse hoonesse rentnikud esimesele korrusele. Tema kinnitusel on lihtne leida väikeseid rentnikke, aga et leida rahvusvahelisi rentnikke, on vaja palju aega. „Rahvusvaheliste ettevõtete jaoks on Baltimaad liiga väikesed ja nad ei taha raisata palju aega selleks, et siia tulla,“ rääkis Misiunas.

Tasub teada• Lords LB Baltic Fund I on ligi 390 miljoni krooni suurune kinnisvarafond, mida haldab kolm aastat tagasi tegevust alustanud UAB Lords LB Asset Management.

• Lords AB Baltic Fund I-s on 40 investorit, nendest pooled Skandinaavia ja pooled Leedu investorid. Fond on suletud, uusi investoreid pole vaja.• Ettevõttel on plaanis investeerida ärikinnisvarasse veel 10-20 miljonit eurot.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785