2. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KGB peakorterist saab eksklusiivne korterelamu

Kurikuulus Pagari tänava hoone plaanitakse muuta äripindadega korterelamuks, ühtlasi rajatakse hoone keldrikorrusele maja tumedat minevikku kajastav muuseum.

Lai tn 44 / Pagari tn 1 / Pikk tn 59 asuv erastatud kinnistu kuulub Pagari 1 OÜ-le.

Projekteerimistingimuste väljastamist taotlev uus omanik soovib rekonstrueerida seni riigikaitselistel eesmärkidel kasutatud hoone äripindadega korterelamuks - ehitist soovitakse kasutada 90% ulatuses eluruumidena, 5% ulatuses äripindadena ja 5% ulatuses muuseumina.

Hoonesse ehitatakse 42 korterit suurusega 80-140 m². Väravaavasse projekteeritakse 1911. aasta arhiivimaterjalide alusel uus sepisvärav. Hoone sisehoov haljastatakse ja heakorrastatakse.

Kinnistul asuv hoone on tunnistatud ajaloomälestiseks, seal on paiknenud Eesti riigikaitseasutused ja võõrvõimude julgeolekuorganid.

Projekteerimistingimuste taotlusele lisatud renoveerimisprojekti koostas OÜ Ars Projekt, lisatud on ka OÜ Eensalu & Pihel poolt koostatud muinsuskaitse eritingimused hoone restaureerimise projekti koostamiseks.

Lisaks ajaloolisele väärtusele on hoone väärtuslik ka kui arhitektuuriteos – tegemist on 1912. aastal valminud, Tallinna ühe silmapaistvama juugendliku äri- ja eluhoonega. Hoone fassaadid on säilinud muutumatuna. 1924. aastast kuni 2010. aastani oli hoone kasutusel ametiasutuste hoonena. Hoone siseplaneering on korterelamust ametiasutuse hooneks ümber kohandatud. Seega soovib omanik ennistada hoone esialgse kasutusotstarbe.

Hoone rekonstrueerimise eskiisprojekt on kooskõlastatud Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti, Muinsuskaitseameti ja Tallinna Kesklinna Valitsusega.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785