11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: ärikinnisvara arendamiseks peatselt sobiv moment

Ober-Haus Kinnisvara prognoosib, et seoses majanduskasvu taastumisega hakkab A klassi büroopindade vakantsus veelgi kiiremini vähema, kuid mitmete B klassi büroohoonete edasine mõistlik kasutuses hoidmine hakkab lähiperspektiivis eeldama olulisi investeeringuid.

Sarnaselt 2010. aasta III kvartaliga jätkus IV kvartalis Tallinna büroopindade turul hindade ja pakkumiste hulga stabiliseerumine. Büroopindade turul tervikuna IV kvartalis pakkumiste hulk enam ei kasvanud ja olulisi hinnaalandusi enam ei tehtud, kuigi B klassi pindade osas ületab pakkumine endiselt oluliselt nõudlust, selgub Ober-Hausi kvartaliülevaatest.

A klassi büroopindade vakantsus on jätkuvalt vähenev ning seda eelkõige B klassi pindade arvelt. Mõnedes kaasaegsetes büroohoonetes, mille omanikud on käitunud lähtuvalt kujunenud turusituatsioonist paindlikult, on vakantsus langenud Ober-Hausi hinnangul juba alla 10%. Samas võib teiseses asukohas paiknevatel B klassi pindadel vakantsus ulatuda üle 30%.

Äärelinnas on vähem hinnatud asukohas ja hoonetes büroopindade hinnavahemik € 3,2-5,7 (50-90 kr/m²), hinnatud asukohas ja hoonetes €6,4-9,6 (100-150 kr/m²), kesklinnas €7,7-10,9 (120-170 kr/m²).

Kuna usk jätkuvasse majanduskasvu on tugev, jätkus IV kvartalis eelkõige kohalike ja lähiriikide investorite huvi Tallinnas hinnatud asukohas olevate püsiva rahavoo ja pikaajaliste üürilepingutega objektide vastu.

EfTEN Kinnisvarafondi tütarfirma EfTEN SPV 2 ostis 3,99 miljoni euro (62,5 mln kr) suuruses tehingus ERGO käest Tallinnas A. Lauteri 5 ja Narva mnt 59 asuvad büroohooned.

Kui varem eeldati vähemalt 10% tootlust, siis nüüd ollakse seoses majanduse stabiliseerumise, kindlustunde tõusu ja sobilike üürnike struktuuriga objektide korral nõus ca 8% tootluse tasemega.

Kuna äripindade turg liigub elamispindade suhtes paari aastase nihkega, siis näeb Ober-Haus lähiperspektiivis äripindade sektoris sobivat momenti uute arendusprojektide alustamiseks. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785