14. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna äripinnad teel põhja

Seven Real Estate kinnisvarabüroo andmeil saavutab Tallinna ärikinnisvaraturg saavutab sel aastal põhja, seda nii nõudluse, pakkumise kui üürihindade osas.

Seven Real Estate ülevaade:

Kui südalinna büroohoonete omanikud võivad kevadel asuda oma hoonetes rahavoo kvaliteeti parandama, siis äärelinnas saadakse aasta teiseks pooles üürihindade langustrend pidama, hinnatõusust on veel vara rääkida. Ka uut pakkumist tuleb uuel aastal turule, seda hooajal 2012/13 valmivate büroohoonete eelmüügi näol, kuid omamoodi lae paneb see üürihindade tõusule kindlasti. Nõudluse kasv saab olema mõõdukas, kuid vähemalt paraneb hoonete täituvus ning neelatakse alla turul olev varjatud vakantsus.

Investeeringute turg elavneb, näeme nii tehingumahu kui transaktsioonide arvu kasvu. Alati leidub välisinvestoreid, kes tagantjärele tunnistavad, et esmalt kõrvale-lükatud investeerimisobjektide hinna/kvaliteedisuhe osutub tagantjärele "õigeks", kuid siis on objekti omandamise rong läinud. Keskmise mastaabiga tehingud jäävad Eestis aktiivselt tegutsevate investorite pärusmaaks. Viimased on valmis võtma rahvusvaheliste investoritega võrreldes rohkem riske, mis peegeldub ka kõrgemates sisenemise tootlusootustes. Nõudlus rahavoota projektide vastu jääb kesiseks, kuid mitte olematuks.

Kapitalisatsioonimäärad on langustrendiks, kuid ennekõike ostukeskuste, ketikaubanduse ning modernsete keskse asukohaga büroohoonete segmendis. Nõrgema asukoha ja rahavooga objektide kapitalisatsioonimäärad jäävad kahekohalisteks. Lähiaastatel jääb vara väärtuse kasvu toetama finantseerimisturu avardumine ja nõudluse kasv.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785