6. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prognoos: ehitusturg kosub mõõdukalt, hinnad tõusevad

Ehitusvaldkonnas tegutsejad kiiret tõusu ei oota. Hinnad jätkavad tõusu, töid lisandub tasapisi, nii mõnelgi tuleb veel turul lahkuda. Ja säästutemaatikast ning kvaliteediküsimustest tänavu pääsu pole. 

Toomas Aak, NCC Ehitus AS juhatuse esimees Ehituse hinnad järgmisel aastal kindlasti ei lange. Ehitusmahud sõltuvad paljuski sellest, kuidas riik, kohalikud omavalitsused ja riigiasutused suudavad ära kasutada nii eelarve- kui Euroopa Liidu toetusrahasid ning CO2 kvootide müügist saadavat raha. Samuti on ette näha eratellijate mõningast aktiviseerumist ja olulist hinnapäringute kasvu, kuid massiliseks lepingute sõlmimiseks tuleval aastal tõenäoliselt veel ei lähe. Pigem kosub ehitusturg mõõdukas tempos.

Jaano Vink, Nordecon AS juhatuse esimeesHinnad jätkavad tõusu, ehk mitte liiga kiirelt, kuid siiski. Turg konsolideerub, mitmed ettevõtted kaovad veel, toimuvad mitmed ühinemised. Järele jäävad ikkagi need, kes suudavad olla paindlikumad nendes kiiresti muutunud ja muutuvates oludes.

Andres Aavik, Skanska EMV AS juhatuse esimees2011. aasta ehitusturu mahust moodustavad endiselt põhiosa Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi rahastavad rajatiste projektid. Samas on ettevalmistamisel ja ootel mitmed huvitavad hoonete projektid - Eesti Rahva Muuseum, Kunstiülikool, Tallinna Vangla, ERR uus hoone. Praegune hindade tõus jätkab kasvu samas taktis üldise inflatsiooniga. Kasvab nö roheliste lahenduste osatähtsus. Energiatõhususest saab oluline argument kinnisvara müügil.

Tõnis Pleksepp, TREV 2 Grupp AS-i juhatuse esimees Uus aasta kordab ilmselt suures osas viimaseid eelnenuid. Mahtude järsku kasvu pole koduturul karta. Samas hinnad tõusevad-materjalide ja autokütuste osas, mis ei sõltu otseselt siseturust.

Aare Uusalu, Sweco Projekt AS juhatuse esimees

Investorid kaalutlevad enne otsuste langetamist pikalt ja enamik ehitushankeid takerduvad vaidlustesse. Ehitusmahud kasvavad ja koos sellega ka projekteerimise hinnad. Hinnad peavadki tõusma, sest kasumi teenimine ei ole mingi kuritegu ja kuidas saaksid projekteerijad muidu areneda ja investeerida. Turgu veavad keskkonna ja infrastruktuuri sektor, aga tekib ka vajadus kvaliteetse elamispinna järele. Kindlasti hakatakse rohkem rõhku panema nii projekteerimise kui ehituse kvaliteedile.

Peeter Pere, Eesti Arhitektide Liidu juhatuse esimeesAastatagusega  võrreldes on aimatav mõningane elavnemine projekteerimismaastikul, ent suuri muutusi ei prognoosi. On väike, ettevaatlik ja kompivalt uuriv tellijate tagasipöördumine arhitektide juurde. Suundumustena on kindlasti oluline energiatõhususe probleemistiku teadvustamine, trendikas on mudelprojekteerimisest, BIMist rääkimine ja selle ületähtsustamine praegusel projekteerimis-ehitusmaastikul. See meenutab tee-ehitust, kus räägime Tallinn-Tartu kiirteest, mida reaalses elus on paarkümmend kilomeertit ja ülejäänud osa on tavaline maantee, nii et kohalejõudmist kiirtee jupp ei hõlbusta.

Indrek Peterson, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektorEhitusmahud kasvavad tänavu tõenäoliselt 10-20% 2010. aastaga võrreldes. Ehitusturg on jõudnud küll korrastumise faasi, kuid pole veel kaugeltki nn puhastunud. Paljud ehitusettevõtted on küll turult välja langenud, kuid palju on ka uusi ehitusettevõtteid turule juurde tekkinud. Arvan, et turu stabiliseerumine selles osas võtab veel paar aastat aega. Suure tõenäosusega on tänavu oodata ka mõõdukat ehitushindade kasvu. Seoses riiklike investeeringute osakaalu olulise suurendamisega  ja energiatõhususele suunatud toetusmeetmete rakendamisega on 2011. aastal kindlasti oodata kasvu hoonete rekonstrueerimistööde mahtude osas, mis peaks mõõdukalt suurendama tööhõive osakaalu ka üldehitustöödel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785