Autor: Anne Oja • 10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koger & Partnerid on 35 miljoniga kahjumis

Äsja lõppenud kohtuistungil Koger & Partnerite pankroti nõudes selgus, et ehitusettevõte on praeguse seisuga 35 miljoni kroonises kahjumis ja ettevõtte varade pool moodustub suures osas nõuetest ostjate vastu.

Koger & Partnerite pankrotti nõuab endine lepingupartner Goraldoone, mis kuulub Jaanus Peedile. Kohtunik Viivi Villemson oli istungit alustades üsna skeptiline, märkides Goraldoonet esindavale advokaadile Jaanus Taltsile, et ettevõtte nõue on Koger & Partnerite käivet ja bilansimahtu arvestades üsna tühine.

Talts ütles kohtus, et tutvus Koger & Partnerite vastuväidetega, kuid uut neis midagi pole. Samade väidetega vastas ehitusettevõte kahe nädala eest pankrotihoiatusele.

"Varade pool moodustub suures osas nõuetest ostjate vastu. Selle aasta majandusaasta kahjum on praeguse seisuga 35 miljonit krooni, rahavoogude aruannet pole ja seetõttu ei saa öelda, mis firmas tegelikult toimub," loetles Talts põhjusi, miks Goraldoone pankrotinõudele kindlaks jääb. "Selle bilansiga pole võimalik lükata ümber arvamust, et Koger & Partnerid on maksuvõimetu," lisas ta.

Kohus heitis Taltsile ette pankrotiavalduse juurest puuduvaid dokumente. Näiteks polnud seal lepingut, mille põhjal Goraldoone konsultatsiooniteenuse eest arved esitas ega midagi, mis tõendaks töö tegemist ja selle kvaliteeti. Teiseks vaidleb võlgnik vastu.

"Menetlusökonoomika seisukohalt on vaja see avaldus kohe läbi vaadata. Te oleks pidanud advokaadina ette nägema, mida on vaja tõendada," pahandas kohtunik Taltsiga. "Arvel on ainult konsultatsiooniteenus. Kust kohus teab, et need nõuded on selged? Miks te pole läinud hagimenetlusse?"

"Kui läheme hagimenetlusse, mis lõpeb eeldatavalt kahe aasta pärast, siis Koger&Partnerit enam ei eksisteeri!" ei andnud Talts järele, kaubeldes lisaaega dokumentide andmiseks.

Goraldoonel oleks advokaadi sõnul kindlus hagimenetlusse minekuks, kui Koger maksab 2 miljonit krooni kohtu deposiiti. Samas märkis Talts, et konsultatsioonileping on konfidentsiaalne ja seetõttu ei saanud ta paberit kohtusse tuua.

"Teate, te takistate praegu kohtupidamist!" ärritus kohtunik pakkudes pooltele võimalust kokkuleppeks. "Kui teil on nii vähe tõendeid, puudub kohtul igasugune võimalus neid analüüsida!"

Koger & Partnerid välistab samas kokkuleppe, sest ka neil on nõudeid Goraldoone vastu ja põhimõtteliselt oleks saanud teha tasaarvestuse. Ettevõte süüdistab Peeti agoonia ülevalhoidmises poole miljoni kroonise nõude pärast.

"Olukorra tõttu, kus on tekkinud ajakirjanduslik surve, oleme kategooriliselt selle vastu, et siin midagi edasi lükata," sõnas Koger & Partneridte esindaja.

Kohus teeb määruse 22. detsembril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785