26. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President julgustab ehituses rohkem puitu kasutama

President Toomas Hendrik Ilves, kes andis eile õhtul puitarhitektuuri konverentsil üle auhinna "Eesti parim puitehitis 2010" tiitli võitjale, õhutas oma sõnavõtus ehituses rohkem puitu kasutama.

Riigipea sõnul on Eestis toimunud viimase aastakümnega oluline muutus ning puitasumid on muutunud hinnatud piirkondadeks ja mõistetakse vajadust neid omanäolisi asumeid kaitsta, korda teha.

 "Ent vaadakem ka teiselt poolt tõele näkku. Kui Põhjamaades ehitatakse ligi 90 protsenti uutest väikemajadest puidust, siis Eestis on too arv kordades väiksem," ütles president Ilves. "Ja kurvastavalt harva seab mõnda ehitushanget korraldav riigiasutus või omavalitsus tingimuseks, et uus hoone olgu puidust. Sõmeru vallavalitsus on siin väga positiivne näide ja usun, et nad on oma äsjavalminud puidust vallamajaga rahul."

Riigipea sõnul tuleb julgustada Eesti arhitekte, ehitajaid ja loomulikult tellijaid enam kasutama ehituses puitu, nägema puidu erinevaid võimalusi.

 "Loodetavasti ei ole enam kaugel aeg, mil Põhjamaade eeskujul on valdav enamus väikemajadest puidust ning siis jõuab järg ka suurte korrusmajade ja ühiskondlike hooneteni," sõnas president Ilves. Riigipea meenutas, et Eesti puidu kui meie taastuva ressursi senisest suurem kasutamine kohalikus ehituses aitab anda tööd meie puidutööstusele ning meie inimestele; see on üks võimalus edendada elu Eestis, vähendades tööpuudust ja elavdades sisemaist majandust ning suurendada eksporti. "Vaid oma nutikuse ja vaimse tugevusega saab Eesti võistelda tooraine poolest rikaste riikidega. Innovatsioon saab aga toetuda vaid headele mõtetele ja julgusele neid ellu viia," ütles president Ilves, lisades: "Arhitektuur on just selline nutikust ja otsinguid nõudev valdkond ning mul on hea meel, et meie arhitektid on julged oma ideid kasutama. Loodan, et tellijad on sama julged."

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785