29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: vara väärtus kasvab iga järgneva aastaga 

AS Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman usub, et iga järgneva aastaga vara väärtus kasvab, samas pole teatud tüüpi vara ostmisega vaja kiirustada.

Küsimustele vastas Peep Sooman.

Kas euro tulek tõstab Eestis kinnisvara hinda?

Euro käibele võtmine otseselt kinnisvarahindu ei mõjuta - kurss jääb ju samaks. Küll annab euro turule palju positiivseid signaale, mis turgu mõnevõrra elavdab. Tegelikult on euro tulek kinnisvaraturule läbi optimismi juba oma mõju avaldanud, eelkõige suurendanud välisinvestorite suuremast huvi Eesti kui investeerimiskeskkonna vastu. Ka kohalike soov turu madalseisu enda kasuks pöörata on süvenev trend, kuid otsest seost sellel siiski euroga pole. Pigem on madalseis ja euro tulek kattunud, mis võimaldab neid kahte tegurit omavahel ekslikult segi ajada.

Kas kinnisvara müümisel on õige praegu oodata lootuses, et uuel aastal tõstab euro hindu ja ostmisel on vaja kiirustada, et vältida kardetavat hinnatõusu?

Hetkel on kinnisvarahinnad hoolimata kergest "jõnksutamisest" siiski põhjafaasis. Usun, et iga järgneva aastaga vara väärtus kasvab. Kas müüa või mitte, sõltub eelkõige sellest, mida saadud rahaga peale hakata. Kui soovitakse osta asemele suurem ja kallim kinnisvaraobjekt, siis igal juhul tasub müüa. Ükskõik, kas tõus tuleb 1, 2 või 3 aasta pärast, võidab kallima vara omanik proportsionaalselt tõusust rohkem. Lihtsalt kinnisvara maha müüa ja raha tallele panna pole aga hetkel ilmselt mõtet, kui varaga just ülejõu käivaid kulutusi ei kaasne.

Me ei usu ka, et ostmisega tingimata väga kiire oleks. See sõltub eelkõige soetatava vara tüübist. On selliseid tüüpe, mille puhul on juba täna tugev defitsiit ja hinnad juba tõusnud. Suur osa varadegruppidest, eelkõige magalarajoonide elamispinnad, ootavad alles taastumist ja on selge, et see ei saa olema väga kiire. Ilmselt täna ja poole aasta pärast sarnast vara ostvad inimesed selle eest väga erinevat hinda ei maksa.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785