26. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: pole põhjust, et kinnisvarahinnad tõuseksid 

Euro tulek ei pruugi kinnisvarahindu tõsta, kuna pakkumine võib märkimisväärselt suurenenda, arvab AS Ober-Haus Kinnisvara tegevjuht Tarmo Kase.

Küsimustele vastas Tarmo Kase.

Kas euro tulek tõstab Eestis kinnisvara hinda?

Võib tõsta, aga samas ka ei või, sest pakkumine võib märkimisväärselt suurendada. Kui enamus inimesi arvab, et hinnad tõusevad, siis võib väga lihtsalt juhtuda vastupidine.

Olukord kinnisvaraturul ei sõltu oluliselt ega otseselt käibeloleva raha nimetusest. Peamine on olukord Eesti majanduses ja kinnisvara on lihtsalt majanduse üks väiksem osa. Otsest põhjust, miks peaks euro saabumisel kinnisvara hinnad tõusma ei ole, sest hetkel jätkub tööpuuduse kasv, erasektoril on kõrge laenukoormus ning madal tootlikus. Kasvab võlgnike arv ja jätkuvad pankrotimenetlused.

Ei maksa arvata, et välisinvestorid tormavad euro saabumisel valimatult ostma kinnisvara Eestis. Kinnisvara hinnad kujunevad läbi nõudluse ja pakkumise ning lähema paari aasta jooksul ületab nn keskmiste eluasemete osas pakkumine kindlasti nõudlust. Teiseses asukohas paiknevatele ja ebalikviidsetele objektide võib ostjaskond üldse puududa, vaatamata näiliselt odavale hinnale ja eurole. Müüjad võivad ju hindu tõsta aga kui nõudlust ei ole, siis tõsise müügisoovi korral hakatakse hindu langetama.

Kas kinnisvara müümisel on õige praegu oodata lootuses, et uuel aastal tõstab euro hindu ja ostmisel on vaja kiirustada, et vältida kardetavat hinnatõusu?

Oleneb objektist. Ilmselt Tallinna kesklinnas võib hinnatase tõusta, mägede korterid võivad veel langeda.

Üsnagi tõenäoliselt on mõistlik müüa kohe sobiva pakkumise korral, sest esmatarbekaupade ja kommunaalteenuste hinnad on selges tõusutrendis, mis vähendab tavakodanike ostujõudu. Täna toimub Tallinnas juba ca 500 uue korteri ehitus ja paljud potentsiaalsed müüjad ootavad euro saabumist, et siis realiseerida oma kinnisvara uue raha eest. See kõik suurendab pakkumist kinnisvaraturul.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785