18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EA Reng: roheline ehitus pole vaid energiasääst

Projekteerimisfirma EA Reng osales Indias toimunud rohelise ehituse kongressil, kuhu olid kogunenud kogemusi vahetama oma ala tipud Austraaliast USAni.

EBTC (European Business and Technology Center) kutsel osales EA Reng Chennais (Madras) toimunud India Tööstuse Föderatsiooni (CII) korraldatud 8. Green Building (Rohelise Ehituse) Kongressil.

„Roheline, ökoloogiline, ökonoomne ja järjest arukam-targem ehitamine kogub maailmas hoogu. Oma ala tipud Austraaliast USAni kogunesid Indiasse kogemusi jagama ja vahetama," sõnas EA Rengi juhatuse esimees Jüri Rass.

Maailmas kulub ehitistes 40% energiast, (sellest poole kulutavad büroohooned), 32% kogu kasutatavast ressursist ning sellest eraldub 30% kasvuhoonegaase.

Tööstus kulutab 32% ja transport 28% tarbitavast energia koguhulgast. Potentsiaal globaalseks ressursside säästmiseks ehitusvaldkonnas on paljuski seotud kiireltarenevate BRIC riikidega (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) aga mõistagi ka mõtlemismallide muutmisega  arenenud majandustes. Roheehitus käsitleb tunduvalt enamat kui energiasäästu, võttes arvesse hoone elutsükli analüüsi (LCA), (vihma)vee kasutamist-puhastamist-kogumist, sisekliimat jpm aga nt ka valgusreostust või hooldus­vahendite „rohelisust“. "Eesrindlikuna võib välja tuua Šveitsi ja Skandinaaviamaade ehitustava, USAs LEED- sertifitseeritakse kuni 25% uutest hoonetest, kuid ainult 1% renoveerimistest, kus on tegelikult peidus suurim säästuvõimalus. Sellest on saamas äri, mis ei teeni tihti enam algset eesmärki, vaid rõhub hea turundamisega „karjamentaliteedile“ – minna mõtlemata sinnapoole kuhu teisedki,“ kommenteeris kogetut Rass. 

EA Rengi kasutatav BIM (ehitise infomudel) tehnoloogia võimaldab peensusteni modelleerida hoone käitumist tegelikes oludes, seega elimineerida vead ning asjatud kulud ja ressursid nii ehitamiseks kui hoone ekspluateerimiseks. "Kogemuslikult kulub ehitamisele, sh projekteerimisele, kuni veerand kogu hoone elutsükli kuludest. Iga vähegi ettenägelik tellija, sh riik, võib teha järelduse, kui palju aega ja ressurssi on mõttekas kulutada väljamõtlemisele, kontrollimisele ja muutmisele hoone loomise virtuaalses faasis, et ehitada ja ekspluateerida säästlikult nii oma rahakotti kui maailma ressursse arvestades,“ küsis Rass retooriliselt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785