Autor: Anne Oja • 8. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krimelte sihib USAd ja Hiinat

Kui Henkel Makroflex arvestab jätkuvalt suuresti Vene turuga, siis Krimeltega seotud ehitustooteid koondav Wolf Group tahab Venemaa-sõltuvuse vähendamiseks asuda oma ehitusvahtude ja -liimidega vallutama USAd ning Hiinat.

„Loomulikult püüame me vähendada sõltuvust Venemaast globaalse laienemise kaudu, aga ei saa unustada fakti, et Venemaa on tohutu turg,» märkis Jaan Puusaag Ameerika uudisteagentuurile Bloomberg.

Krimelte töötab praegu aktiivselt Hiina turule sisenemiseks, kus haistab oma kõrgekvaliteedilistele vahtudele ja liimidele häid müügivõimalusi, selgitas ettevõtte juht.

„Küsimus pole, kas me siseneme Hiina turule, vaid millal me sinna läheme. Mõnel turul on kõrgemad sisenemisbarjäärid. Pärast kaheaastast tööd pole me kõiki USA turule sisenemiseks vajalikke sertifikaate veel saanud,“ rääkis Puusaag välisväljaandele.

„Oleme kaks aastat tegelenud sertifitseerimisega USAs ja see takistab müügi alustamist. Hiinaga tegeleme paralleelselt,” selgitas parasjagu Venemaal ärireisil olev Puusaag Äripäevale. Ta lisas, et Krimelte loodab Hiinas müügini jõuda aasta jooksul.

”Sealne turg on üle ujutatud odavast ja väga halva kvaliteediga toodangust. Tundub, et aeg on küps ja nõudlus korralikule “eurokvaliteedile” kasvamas. See kehtib paljude valdkondade kohta,” ütles Puusaag ja märkis, et esialgu mingeid üle mõistuse bürokraatiatakistusi Hiinas ei paista, aga rõõmustamiseks on veel vara.

”Üleüldse on maailmas ainult üksikud turud, mis meie toodetele mingeid eritakistusi välja on mõelnud,” leidis Puusaag tunnistades, ”mitte Krimelte jaoks pole need takistused, vaid kõigile. Näiteks Poola turg nõuab meie toodete katsetamist oma sertifitseerimisorganisatsiooni ITB juures. See oli üle 100 000 kroonine väljaminek ja võttis aega paar aastat.”

Puusaag märkis, et praeguseks on Krimeltel Poola sertifikaat olemas ja müük selles riigis käib. ”Saksamaal on nõue valmis vahu tulepüsivusele, mis eeldab jällegi täiendavat sertifitseerimist ja kallist katsetamist. Ülejäänud Euroopa Liidus ühtegi lisanõuet pole ja müü palju tahad,” lausus Krimelte juht.

Kuna Krimeltel tootmisvõimsusi jätkub, müügi algus USAs ja Hiinas täiendavaid kulutusi tootmise laiendamisele ei nõua. ”2010 tahaks Wolf Groupiga ületada miljardi piiri ja kasumiga 100 miljoni piiri. Esimese euromiljardiga läheb nüüd pisut aega,” valgustas Puusaag teenimisväljavaateid.

Ehitusvaht on üks Eesti suuremaid ekspordiartikleid, kuna siin asub ka Makroflexi brändi omaniku Henkel AG tehas. Eesti oli 2007. aastal 45 miljoni pudeliga maailma kolmas polüuretaanvahu tootja Hiina ja USA järel, mis tootsid vastavalt 60 miljonit ja 50 miljonit vahupudelit. Tõenäoliselt on Hiina toodang praeguseks kasvanud, kuid mitte kordades, täpsustas Bloomberg.

Wolf Group plaanib kolme aasta jooksul pärast 1 miljardi kroonise käibeni jõudmist 50%list kasvu. Ettevõte ületab 2008. aastal esmakordselt saavutatud 1 miljardi piiri taas ilmselt juba tänavu.

Wolf Group on oma 10%lise turuosaga üks viiest Euroopa suurimast ehitusvahu ja –liimide tootjast. Venemaale läheb praegu 70% Krimelte toodangust ja Eesti ettevõttele kuulub koos private label vahutoodetega 23-25% sealsest turust.

Kui majandus paari aasta eest finantskriisi sattus, vähenesid Venemaa ehitusmahud järsult. „Me võime hunti toita nii palju kui soovime, kuid ta ei muutu sellest karuks,“ kommenteeris Puusaag. Venemaa ostupotentsiaal on tema sõnul küll tohutu suur, kuid nüüd loodab Puusaag uute turgude vallutamisega riske vähendada.

Penosili kaubamärgi all värve, lakke ja muid viimistlusvahendeid tootval ja müüval ettevõttel on tehased Taanis, Venemaal ja Eestis. 2009. aastal eksporditi toodangut enam kui 40 Euroopa, Aasia ja Ladina-Ameerika riiki.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785