Ehituse odavnemine vajutab pidurit

Ehitushinnaindeks langes tänavu II kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 3,4% võrra. Ehkki langus kestab kuuendat kvartalit järjest, kukkumine Statistikaameti andmeil aeglustus.

Ehitushinnaindeks hakkas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes langema 2009. aasta alguses ja oli kõige suurem III kvartalis (-10,5%). Seejärel on langus iga kvartaliga aeglustunud — IV kvartalis oli langus 10% ja 2010. aasta I kvartalis 7,5%.

Ehitushinnaindeksit mõjutas 2010. aasta II kvartalis peamiselt tööjõu odavnemine 6,4%. Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on kõige vähem langenud ehitusmasinate hinnad. Ehitusmaterjalidest avaldas indeksile suuremat mõju isolatsiooni- ja siseviimistlusmaterjalide hindade langus.
Võrreldes I kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,1%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes I kvartaliga võrreldes samuti 0,1% ja võrreldes eelmise aasta II kvartaliga 3,5%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed