19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veemajandus saab veel sadu miljoneid

Tänasest saab Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) kaudu taotleda veemajanduse tarbeks veel 400 miljonit krooni. Aega on kolm kuud, ilmneb KIKi teatest.

Täna avanes Keskkonnainvesteeringute Keskuses taotlusvoor, millega antakse 400 miljonit krooni Ühtekuuluvusfondi toetust veemajanduse infrastruktuuri arendamiseks. Tegemist on järjekorras kolmanda ja tõenäoliselt viimase taotlusvooruga, mille raames on võimalik sedasorti investeeringuteks eurotoetust saada. Taotluste esitamise tähtajaks on 25. oktoober.

Nagu öeldud, ei toeta Euroopa Liit tõenäoliselt peale 2013. aastat Eestis enam nii laiaulatuslikke veeinfrastruktuuri projekte, sest me oleme ELi silmis jõudnud heale elatustasemele ning suured abirahad lähevad pigem uute liikmesriikide infrastruktuuri arendamiseks. Seega on käes viimane aeg Ühtekuuluvusfondist raha taotleda, sest kõik tulevased investeeringud tuleb teha 100%-liselt oma rahadega, mis on Euroopa Liidu kuni 85%-lise toetusega võrreldes tunduvalt suurem väljaminek.

Täna avanenud voorus antakse toetust ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteemi ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks reoveekogumisaladel, mille reostuskoormus on 1000 ja enam inimekvivalenti (edaspidi ie); enam kui 50 elanikku teenindava joogiveevarustussüsteemi rekonstrueerimiseks; alla 1000 ie reostuskoormusega reoveekogumisalade ühiskanalisatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks; anaeroobse reoveesette töötluse tehnoloogia kasutuselevõtuks, mille reostuskoormus on üle 100 000 ie. Samuti on jätkuvalt avatud Ühtekuuluvusfondi veemajanduse infrastruktuuri teine taotlusvoor, kus on veel võimalik toetust saada alla 2000 ie reostuskoormusega reoveekogumisalade ühiskanalisatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks.

Toetust saavad taotleda kohalikud omavalitsused ning vee-ettevõtted, mis kuuluvad 100% ühele või mitmele kohalikule omavalitsusele. Toetatava projekti abikõlblike kulude suurus peab olema vähemalt 15 miljonit krooni, sellest väiksemamahulised projektid saavad toetust küsida KIKi keskkonnaprogrammist, mille järgmine taotluste esitamise tähtaeg on 16. august.

Meetme tingimustele vastav ja vormikohane taotlus tuleb esitada 25. oktoobriks Keskkonnainvesteeringute Keskusele aadressil Narva mnt 7a (VI korrus), 15172 Tallinn või saata e-postile [email protected]. Elektrooniliselt saadetud taotlus peab olema digitaalselt allkirjastatud.

Ühtekuuluvusfondist on alates 2008. aasta lõpust rahastatud 53 veemajanduse projekti ühtekokku enam kui 5,57 miljardi Eesti krooni eest. Perioodil 2007-2013 on Ühtekuuluvusfondist veemajanduse infrastruktuuri projektide rahastamiseks kavandatud 6,4 miljardit krooni.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785