14. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rae Kivitehas hakkas Sillamäel sillutuskive tootma

Rae Kivitehas OÜ taaskäivitas Sillamäel kivitehase ning palkas tööle pankrotistunud ALTT AS endised töötajad.

Ehkki endine ALTT Sillamäe kivitehas sulges oma uksed eelmise aasta detsembris seoses betoonitootja ALTT AS-i pankroti väljakuulutamisega, käivitati pool aastat hiljem taas vibropressimise sillutus- ja äärekivide tootmisliin.

Sillamäe kivitehase uus omanik Rae Kivitehas OÜ alustas juuli algul sõidu- ja kõnniteekivide ning äärekivide tootmist ning loodab tänu Soomest pärit vibropressi- ja tootmisliini tehnoloogiale ja kõrgtasemele vastavate Soome ja Saksamaa tootmisseadmetele saavutada maksimaalse tootmisvõimsuse juba lähikuudel.

Sillamäe tehase juhataja Dmitri Lett'i sõnul toodetakse praegu graniitkillustikuga betoonist erivärvuses UNI-kive paksusega 60mm, 80mm ja 100mm, lisaks sellele ka sõidu- ja kõnnitee äärekive pikkusega vastavalt 800 ja 1000mm.

Plaanis on hakata tootma ka betoonist õõnesplokke, mida kasutatakse hoonete sise- ja välisseinte ning müüritiste ladumiseks.

Kaasaaegse tootmisliini efektiivset tootlikkust näitab see, et ühe vahetusega töötades on võimalik valmistada 1000-1200 m² sillutuskive, 2,5 km sõidutee äärekive, kuni 5,5 km kõnnitee äärekive või 1500-2000 m² õõnesplokke.

“Vibropressi tehnoloogia järgi tootmine tähendab, et betoonisegu vibreerimine pressvormis toimub vibreerimispressi surve all, mille tulemusel on kivi tihe ja vastupidav. Pressvormi vahetus toimub 20-30 minutiga, nii et peale seda võivad liinilt tulla näiteks UNI-kivide asemel juba äärekivid. Toorainena kasutab ettevõte vaid kõrge kvaliteediga materjale: rikastatud liiva, Soome graniitkillustikku ja kõrgekvaliteedilist tsementi ning värv- ja lisaaineid," selgitas Lett.

"Betoonisegu valmistamise protsessi ja retseptuuri jälgimine käib automaatika abil ning kvaliteetse tooraine kasutamine võimaldab Sillamäe tootmisliinil tagada teekattekividele vajaliku külma- ja kulumiskindluse ning sillutus- ja äärekivide vastupidavuse,” lisas ta.

Ühe vahetusega alustav, kuid lähemal ajal kahes vahetuses töötav tehas annab tööd 10-12 inimesele, vajadusel käivitatakse ka kolmas vahetus.

“Liinile kutsusime tööle endiseid ALTT kivitehase töötajad ning usume, et lõpptoodete kvaliteedi tagavad just nende inimeste kogemus, kompetents pühendumus,” rääkis Lett .

Esimene toodang Sillamäe kivitehasest läks Ida-Virumaal teederemondiga tegelevatele firmadele ning EhituseABC ja AS Silbeti ehitusmaterjalide kauplustele. Ees on tarned kaubanduskeskustele  Bauhof, Rautakesko ja teistele suurklientidele ja teedeehitusfirmadele.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785