17. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabadussõja võidusammas luubi alla

Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituudi professor Karl Õiger soovitab kuni nurgaliistude taaspaigaldamiseni võidusamba paneelide kinnitusi perioodiliselt jälgida.

Eile õhtul eemaldati Vabadussõja võidusammast ümbritsenud piirdeaed, mis paigaldati sinna ohutuse tagamiseks pärast samba ühe nurgaliistu allakukkumist 5. juunil.

Sans Souci spetsialistid eemaldasid eile kõik monumendi nurgaliistud, mis asendatakse tulevikus uute nurgaliistude ja kinnitustega. Seetõttu puudub Tallinna Tehnikaülikooli inseneride hinnangul ka vajadus hoida monumendi ümber ohutuse tagamiseks piirdeaeda.

Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituudi professori Karl Õigeri sõnul polnud seniste nurgaliistude kinnituskonstruktsioon piisava tugevuse ega töökindlusega. „Seetõttu soovitasime kõik nurgaliistud demonteerida ja asendada need töökindlate kinnistussõlmedega nurgaliistudega, mis nüüd ka tehakse,“ selgitas professor Õiger.

„Igaks juhuks tuleks lähemas tulevikus perioodiliselt kuni nurgaliistude taaspaigaldamiseni üle kontrollida ka monumendi põhipaneelide ja ristiosa paneelide kinnitused, kuid praegu mingit varisemisohtu Vabadussõja võidusamba juures ei ole,“ lisas professor Õiger.

Lähiajal peavad Sans Souci spetsialistid esitama uute nurgaliistude ja kinnituste konstruktsioonilised lahendused, mis vaadatakse üle Tallinna Tehnikaülikooli inseneride ja monumendi autorite poolt. Heakskiidetud lahenduse alusel valmistatakse Tšehhis uued nurgaliistud koos uute kinnitustega.

Uued nurgaliistud kinnitatakse monumendi külge samaaegselt samba valgustuslahenduse uuendamisega, mis toimub sügisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785