5. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Citymark: Teede REV-2 on murelaps

Väike teedeehitaja ja alltöövõtja Citymark OÜ on omal nahal tunda saanud, kuidas alltöövõtu järel alati kogu raha kohe Teede REV-2-lt kätte ei saa.

„Teede REV-2 on üks suur murelaps,“ rääkis Citymark OÜ juht Priit Laansalu. Küsimusele, kas teil on endal olnud probleeme selle ettevõttega, vastas juht, et maksmise osas kindlasti.

„Tunne, kui maksetega hilinetakse ei ole hea,“ märkis Laansalu. Kuigi tema sõnul on Teede REV-2 maksmisega venitanud, on nad siiski üht teist ära maksnud ka. Kui palju Teede REV-2 veel Citymarkile võlgu on, jättis Laansalu enda teada.

Kui Teede REV-2 Grupp AS oli sunnitud juuni alguses 70% tütarettevõtete Põlva Teede, Valga Teede ja Rapla Teede aktsiatest pangale pantima, siis Citymark pankadelt sarnast survet tundnud ei ole. „Ei ole põhjust andnud selleks, aga me oleme väike ettevõte ja meil ei ole vaja siis hakata investeerima, kui on hinnad madalad ja tulevik selgusetu,“ selgitas Laansalu ja lisas, et tõttöelda ega nad pankade poole viimasel ajal pöördunud ei olegi.

Kuigi tööd on väikestviisi kogu aeg vähemaks jäänud, on põhjuseks mitte niivõrd majanduslangus otseselt, vaid pigem sellest tingitud konkurentsi tihenemine turul. Samas märkis Citymarki juht, et teedeehituses ei ole mahud langenud sedavõrd kui hinnad.

„Hinnad on meie jaoks odavnenud väga palju ja seda just suurtel objektidel.  Kui 2007. aastal olid hinnad ütleme 100% siis nüüd on sellest 60% alles,“ rääkis.

Kaua selline olukord jätkub? „See olukord ei ole jätkusuutlik, ütlen kohe ära. Kaua see jätkub, pole aimugi,“ vastas Laansalu ning lisas, et kui pangad hakkavad konkurentidelt lisatagatisi nõudma, siis saadakse aru, et pole mõtet sellist asja teha nagu praegu. „Kuniks kõigile jõuab kohale, et alla omahinna ei ole mõtet tööd teha ja põhimõtteliselt ei saagi teha. Kui raha otsa saab, siis hakkavad hinnad tõusma.“

Maksetähtajad on Citymarki kogemuste põhjal kohalike omavalitsuste puhul umbes kuu aega, eraettevõtted pressivad pikemaid tähtaegu – kuskil paar kuud. „Kuidas maksmine toimub, on juba iseasi. Makstakse tõesti päris kehvasti,“ lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785