2. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: euro pidurdab turu väljakujunemist

Kui Euroopas võivad kinnisvarahinnad taas kahanema hakata, siis Arco Vara Kinnisvarabüroo juhatuse liikme Mart Saa hinnangul hoiavad Eesti müüjad hindu pigem kinni ning euro tulekust tingituna langetama ei kipu.

Kinnisvaraturul, nagu ka igal teisel turul, on tõusud ja langused tsüklilised nähtused ja neid õigesti ette prognoosijatel on võimalus saada kas jõukamaks või jääda vaesemaks. Selline protsessi tsükliline kulg ei muutu ka edaspidi ja kindlasti sõltuvad kinnisvarahinnad ka majandusest üldisemalt. Samuti on siinkohal väga oluline roll mängida finantsasutuste laenutingimustel.

Olen varasemalt öelnud ja arvan endiselt, et sellist tõusu, mis meil oli, ei tule enam nii pea, kui üldse kunagi... Pigem näen, et kinnisvaraturg võiks lähima  aasta-pooleteisega stabiliseeruda ja jääda siis mõneks ajaks paigale, olles mõistlikes piirides kerges kõikumises.

 

 

 

Kindlasti mängib kinnisvaraturu väljakujunemises kaasa euro kasutuselevõtt ja seda ka nn turgu pidurdavas võtmes, kuna euroga kohanemine vajab aega. Kes selle aasta jooksul krooni eest ei osta, see ilmselt kohaneb 3-6 kuud euroga ja alles siis alustab uusi suuremaid tehinguid.

Täna tundub, et müüjad ei tahagi väga müüa, kuna ei tea, mida saadud kroonidega teha ja mis kursiga seda euro tulekul ikkagi ümber vahetatakse. Samas ei leia ostjad enda jaoks piisavalt häid pakkumisi ning endiselt on vägagi suur erinevus müüjate hinnasoovis ja ostjate pakkumistes. 

Hetkel tundub, et ostjad soovivad siiski ka väga head vara ebareaalselt soodsalt kätte saada. Müüjad seda ei aktsepteeri ja pigem ootavad ära euro tuleku.

Prognoosin, et ostusoovide arv teise poolaastas kasvab veelgi. Samas tundub, et osa müüjaid pigem hoiavad hinda ja ei kiirusta müügiga, kui et lasevad hinda väga madalale.

Samas nõudlust uute ja renoveeritud elamispindade vastu on, kuid pakkumisi jääb aina vähemaks. See peaks tähendama, et mõõdukas tempos on võimalik arendusi teha ja neid ka müüa. Loomulikult peab olema tegemist kvaliteetse ehitusega, hea asukohaga, kus infrastruktuur välja arenenud või arengukavad selged ja paigas ning korterite planeeringud hoolega läbi mõeldud.

Möödunud aeg on näidanud, et kõike enam müüa ei õnnestu ja kinnisvara arendusega võivad siiski tegelda oma ala profid, mitte kõik, kellel midagi targemat teha ei ole või kes seda nn kõrvalärina tõusu ajal ajasid hõlpsa lisateenistuse saamiseks.

Olen optimist, ent ei usu, et kinnisvarasektoris toimuks Eestis kiireid muutusi hindade tõusmise osas. Samas pole väärtuslikku kinnisvara just palju müügis ning paremad projektid ja objektid müüsid möödunud aegadel ning müüvad ka täna. Meenutagem, et kinnisvaras on tähtis asukoht-asukoht-asukoht ja kvaliteet ning hea ja läbimõeldud planeering.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785