Autor: Kadri Paas • 12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõuhknad remondivad Tallinnas nelja kooli

Kuigi Tallinna linn sõlmis mullu nelja kooli renoveerimiseks lepingu Astlanda Ehituse tütarfirma OÜ Kooliarendusega, mis leppe allakirjastamise hetkel kuulus Skanska endistele tippjuhtidele Jaanus Otsale ja Olaf Hermanile, muutus pärast pealinnalt 30aastase lepingu kättesaamist kibekiiresti ettevõtte omanikering.

Tallinna nelja kooli renoveerimist veab tegelikult hoopis äriperekond Kõuhknatele kuuluv Tallinna Lihatööstus, kes omandas mullu novembris ligi poole seni peamiselt Otsale ja Hermanile kuulunud osaühingust Kooliarendus.

Koos Kõuhknaga renoveerivad koole ja korjavad Tallinna linnalt aastakümneid rendiraha ka Facio Ehitus eesotsas Toomas Trombiga ja ehitusfirma Rand & Tuulberg. Viiendik ettevõttest jäi siiski ka Astlanda Ehitusele, mille tütarfirmana kooliprojektifirma esialgselt loodi.

Astlanda Ehituse juhatuse liige Jaanus Otsa annab mõista, et riskide hajutamiseks oli mõistlik kaasata partnereid. “Selline muudatus oli kokku lepitud juba pakkumise faasis. Võitsime riigihanke tunnustega konkursi, mille järel realiseeriti optsioon, mis omakorda oli varem kooskõlastatud,” selgitas Otsa.

Facio Ehituse suuromaniku Toomas Trombi väitel oli OÜ Kooliarenduse asutajaks Astlanda Ehitus.

“Teised praegused osanikud võtsid aktiivselt osa pakkumise ettevalmistamisest. Facio Ehitus on projektiga tegelenud algusest peale. Osaühingu osasid ei olnud mõttekas enne hankekonkursi võitu jagada, sest kaotuse korral oleks OÜ Kooliarendus jäänud lihtsalt riiulil seisvaks firmaks,” selgitas Tromp, miks omanikering muutus alles pärast Tallinnaga lepingu allkirjastamist.

Kõik Kooliarenduse vanad ja uued omanikud on enda aktsiad pangalaenude katteks pantinud. “Meie osaluse ehk 20% hind on 8000 krooni, mis on kirjas ka bilansis. Konservatiivsuse põhimõttest lähtudes ei ole osaluse väärtust bilansis ümber hinnatud. Vastavalt osanike lepingule oleme projekti paigutanud vabu rahalisi vahendeid. Nende suurusjärk jääb 10 miljoni krooni piiridesse. Loodame, et projekti väärtus ajas kasvab. See aga on seotud üldise majanduskliima ja kinnisvaraturu arengutega,” märkis Tromp.

Otsa ütles, et kõigi nelja kooli – Tallinna Humanitaargümnaasiumi, Järveotsa Gümnaasiumi, Väike-Õismäe Gümnaasiumi ja Liivalaia Gümnaasiumi – renoveerimistööd on graafikus.

“Tööd käivad. Kõik on graafikus. Anname kõik koolid Tallinna linnale üle augusti lõpuks, nagu lepingud ette näevad,” lubas ettevõtja.

OÜ Tallinna Lihatööstus üks omanikest Toomas Kõuhkna ei ütle, kui palju tema ettevõte Tallinna koolide renoveerimiseks on raha investeerinud. “Ma ei tahaks sellistest asjadest rääkida. Ma ei tahaks seda teemat üldse kuidagi kommenteerida,” on Kõuhkna kidakeelne.

Samuti ei soovi ta lähemalt selgitada, miks soetas osaluse Kooliarenduse osaühingus alles pärast seda, kui Astlanda Ehituse tütarfirma Kooliarendus oli Tallinna linnaga 30aastasele lepingule alla kirjutanud.

“Nii lihtsalt oli. Omandasin osaluse hiljem. Ma ei tahaks sel teemal pikemalt kõnelda,” vabandab Kõuhkna veelkord.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785