7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEADUS: Kuidas dokumenteerida ehitamist?

Õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson annab ülevaate ehitise dokumentatsioonist ja ehituspäeviku pidamisest.

Ehitusseaduse § 31 sätestab, et ehitamise käigus tehtavad tööd dokumenteerib ehitamist teostav isik. Üldjuhul on see ehitusettevõtja või üksikelamu, suvila, aiamaja, taluhoone ja väikeehitise enda tarbeks ehitamise korral ehitise omanik.

Ehitamise käigus koostatakse dokumendid, milles fikseeritakse konkreetsete tööde tegemine konkreetsetest ehitusmaterjalidest või -toodetest ja samuti märgitakse, kes töid tegi. Ehitustööde päeviku pidamise ja sellesse tehtud sissekannete õigsuse, samuti koosolekute protokollimise, aktide ning nii aktide kui ka protokollide õigeaegse koostamise eest vastutab ehitusettevõtja. Ehitusettevõtja peab esitama ehitustööde päeviku või selle enda kinnitatud koopia ehitamise lõppemisel ehitise omanikule.

Ehitamise tehnilisi dokumente peab ehitise omanik hoidma alles kogu ehitise eluea jooksul. Erandiks on vaid väikeehitised, mille ehitamise korral ei nõuta ehitamise käigus tehtavate tööde dokumenteerimist.

Enda tarbeks ehitatava üksikelamu, suvila, aiamaja ja taluhoone ehitamise tehnilised dokumendid koosnevad ehitusprojektist ja ehitustööde päevikust, kuhu kantakse eritööde ja kaetud tööde andmed ulatuses, mis on asjakohased ja otstarbekad.

Ehitusprojekti, mille järgi ehitatakse, peab olema koostanud ja/või kontrollinud projekteerimisettevõtja või ehitusprojektidele ekspertiise tegeva ettevõtja vastutav spetsialist. Ehitusprojekti muudatused peab samuti koostama või kontrollima vastutav spetsialist. Ehitusettevõtja ei tohi ise ehitusprojekti parandada või muuta.

Ehitustööde päevikus fikseeritakse kellaajalise täpsusega iga ehitustööde tegemise päev. Kui ei ole võimalik teha sissekannet ehitustööde päevikusse, võib lisada sellele eraldi ettekirjutuse või sissekande, kusjuures lisalehe kohta tehakse märge päevikulehe asjakohasele osale. Koos päeviku lehega säilitatakse iga selle eksemplari juures ka ehitusobjektile sel päeval saabunud materjalide vastavus deklaratsioone (vastavussertifikaate), materjalide või tarindite katsetamise tulemusi, täiteskeeme, ülemõõdistamisjooniseid ja muid ehitise puhul olulisi dokumente (originaal või koopia), näiteks kaetud tööde aktid ja omanikujärelevalve tegija reklamatsioonid.

Ehitustööde päeviku iga lehekülje peab ehitustööde päeviku pidaja ja omanikujärelevalve tegija olema nummerdanud ja allkirjastanud. Päevik peab olema kättesaadav asjasse puutuvatele isikutele ehitusplatsil.

Ehitamise dokumenteerimise nõuetest põhjalikult Äripäeva "Ehituskäsiraamatust“.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785