1. aprill 2010

Uus Maa: "mägedel" nõudlus kasvab

Uus Maa elamispindade osakonna juhataja Elari Tamm ütles, et kinnisvara hinnatõusu algust näitab see, kui kui kõige alumised hinnad lähevad liikuma.

Tallinnas tähistab tõusu algust see, kui kõige odavamate mägede korterite hinnad tõusevad. Tamm selgitas, et mägedel on tunda selget nõudluse kasvu ning pakkumiste hulk on vähenenud 50 protsenti. "Otsitakse odavat korterit, remontivajavat kahetoalist mägedel," ütles ta.

Tamm märkis, et Lasnamäel pakuti eelmisel suvel kortereid 11 000-12 000 krooni ruutmeeter. "Täna selle hinnaga pakkumisi pole, reaalne tehinguhind on jõudnud sellesse vahemikku," selgitas ta.

Tamm rõhutas, et hinnatõus hakkab peale äärelinnast just seetõttu, et sealne ostja on riskitundlikum, ta sõltub rohkem pangast.

Palju on küsitud, et kust tuleb hinnatõus, et mis paneb selle liikuma? Inimestel on kontodel kokku 150 miljardit krooni. Tamm selgitas, et see raha on nüüd liikumas kinnisvarasse, kuna pangad on esialgu veel ettevaatlikud laenu andmisega.

"Ligi veerand kõigist tehingutest tehakse sada protsenti oma raha eest, ilma omafinantseeringuta," ütles Tamm ning lisas, et need on ilmselt suures osas tehingud kruntidega, kuna krundi ostuks laenu saada on äärmiselt keeruline.

nt Tamm rõhutas, et tähtis on tõik - kruntide turul on samuti toimunud taastumine. See on tema sõnul positiivne märk, et julgetakse oma raha panna krundiostu alla ning annab lootust ka ehitusturu taastumiseks. "Kellel on vaba raha, need on praeguse masu tingimustes turul tegijad," ütles Tamm.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688