1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas korrektselt ehitustööde üleandmise-vastuvõtmise akti sõlmida?

1Partner Ehitus juhatuse liige Üllar Hinno kirjutab, et  viimastel aastatel kerkinud tuhandete elamute puhul on nii mõnigi kord esinenud kvaliteediprobleeme.

Teisalt on ka neid ostjaid, kes üritavad soetatud kinnisvara müügitehingut hiljem tagasi pöörata, viidates küsitavatele ehitusvigadele. Korrektselt sõlmitud ehitustööde üleandmise-vastuvõtmise akt lahendab mitmed probleemid eos ja annab mõlemale poolele kindluse.

Ideaalis lõpeb ehitustöö üleandmise-vastuvõtmise aktiga, millele järgneb seadusega ettenähtud, minimaalselt kaheaastane garantiiperiood.

Reaalsuses tuleb aga tihti ette erinevaid kvaliteediprobleeme. Levinumad kitsaskohad ehituse juures on tegemata tööd - tegevused milles on kokku lepitud, kuid on jäänud teostamata. Erikokkulepete puudumisel peab ehitustöövõtja lepingujärgsed teostamata tööd lõpetama.

Teine oluline probleem on vaegtööd – tegevused on teostatud, kuid ebakvaliteetselt või jäänud täielikult lõpetamata. Omanikujärelevalve bürood jagavad vaegtööd kaheks:

• Ekspluatatsiooni mittetakistavad ehk ebaolulised puudused. Näiteks uste ja akende reguleerimine, värviparandused jne.

• Ekspluatatsiooni takistavad ehk olulised puudused. Näiteks juhul kui sanitaartehnika paigaldus on lõpetamata . Antud töid teostamata ei ole võimalik ehitist korralikult kasutada,

Ehitustööde üleandmise-vastuvõtmise akti allkirjastamisel peaks fikseerima kõik vaegtööd ja määrama nende likvideerimiseks tähtaja. Kui vaegtööd on teostatud, tuleb nende üleandmine fikseerida vaegtööde üleandmise-vastuvõtmise aktiga. Vastavalt lepingu protseduurireeglitele võib terve objekti lõplikuks vastuvõtmiseks ja vastutuse üleminemiseks lugeda vaegtööde lõpetamist ning üleandmist-vastuvõtmist.

Osa töid, mida polnud võimalik ega mõistlik antud hetkel teostada, fikseeritakse eraldi. Näiteks sesoonsed (haljastus) ja/või tellija soovide kohaselt edasilükatud tööd (tellija valgustite paigaldus peale valgustite tarnet jne).

Oluline on teada, et kui ehitamine toimub ehitustöövõtja vastusel ja riisikol, siis objekti üleandmisel-vastuvõtmisel läheb vastutus tellijale. Peale akti sõlmimist on kõik edasised tegevused nagu kindlustus- ja tarbimis-teenuslepingute sõlmimine või halduri palkamine tellija kohustus.

Lihtsamad protseduurireeglid üleandmise-vastuvõtmise akti sõlmimisel

Ehitusseadus raamib konkreetselt ehitustööde kui tegevuse piirid. Lepingutingimused aga lepitakse võlaõigusseaduse alusel kokku kahe osapoole omavahelise lepinguga. Lepingus määratakse osapoolte kohustused, vastutus ja õigused ning protseduurireeglid. Erialaorganisatsioonide poolt on välja töötatud ka ehituse töövõtulepingu üldtingimused (ETÜ 2005) ,mida võetakse nn hea tavana osapoolte tavapäraste kohustuste ja reeglite mõistmisel ehituslepingu sõlmimisel.

Ehitamise vastuvõtmise dokument aga on lihtkirjalik akt, millega fikseeritakse ehitise olukord, hinnatakse lepingutingimuste täitmine ja praktiliselt kinnitatakse ehitustööde lõpetamise fakt. Ehitustööde üleandmise-vastuvõtmise protseduur on mõistlik juba lepingu koostamisel reglementeerida.

Üleandmise-vastuvõtmise akti sõlmimise olulisemad punktid:

1. Ehitustöövõtja teatab lepingulise töö valmimisest vastuvõtmiseks esitamisest kirjalikult pärast kõigi lepingujärgsete tööde tegemist.

2. Tellija, kaasates vajadusel eelnevalt kokkulepitud komisjoni, näiteks omanikujärelevalve, vaatab lepingulise töö üle kokkulepitud tähtaja, näiteks 4-5 tööpäeva jooksul. Hea tava on töö ülevaatamine teostada koos ehitustöövõtjaga. See aitab vältida arusaamatusi akti tõlgendamisel. Peab meeles pidama, et tellijal on kohustus lepinguline töö üle vaadata, allkirjastada akt ning teatada puuduste leidmisel oma pretensioonid. Kui tellijal on mõne osa suhtes pretensioone, siis ei anna see õigust keelduda ülejäänud lepingulise töö vastuvõtmisest.3. Lepingulise töö vastuvõtmisel juhindutakse sõlmitud kokkulepetest s.h.a. töö peab vastama lepingu tingimustele – kokkulepitud tööd peavad olema tehtud;b. töö üleandmine tähendab ka kogu seaduses nõutud dokumentatsiooni, kasutusjuhendite jne. üleandmist ja vajadusel tellija koolitamist.4. Lepinguline töö loetakse vastuvõetuks, kui mõlemad pooled kirjutavad alla ehitustööde üleandmise-vastuvõtmise akti. Alla peavad kirjutama seaduse poolt pädevad või lepingus määratud esindajad. Tavaliselt on akti allkirjastamine ehitustöövõtjale aluseks garantiiaegse tagatise ja viimase makseosa arve esitamiseks.

Pane tähele:

• Ehitustööde üleandmise-vastuvõtmisega aktiga antakse lepingulised ehitustööd üle tellijale

• Vaegtööde olemasolul tuleb need kirjalikult fikseerida ja kokku leppida nende kõrvaldamise tähtaeg• Alates ehitustööde vastuvõtmisest on ehitise eest vastutav tellija.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785