14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: Sundmüügis olev kinnisvara ei ole sageli kõige odavam

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter kirjutab, et juba aastajagu on ajakirjanduses kajastatud kinnisvara sundmüügiobjektidega seonduvaid teemasid üsna aktiivselt.

Kahtlemata on lisaks vabaturutingimustele see üheks alternatiivseks vara soetamise võimaluseks. Etteruttavalt olgu öeldud, et sarnastel juhtudel ei ole vara soodne omandamine garanteeritud. See võib nii olla, kuid ei pruugi.

Sundmüügis oleva vara puhul on üks ühine joon, nimelt müüakse vara omaniku soovi vastaselt, mistõttu sageli on omanik huvi vara vastu kaotanud ning see on keskmisest halvemas seisukorras.

Teiseks sagedaseks võimaluseks on, et vara omanik on pahatahtlik ning see on kaetud fiktiivsete üürilepingutega. Isegi kui seaduse alusel on leping tühine või on seda võimalik lõpetada, nõuab see aega ning täiendavaid ressursse selleks, et kohtuuksi kulutada.

Kolmandaks takistuseks on asjaolu, et sundmüügis oleva eluotstarbelise vara soetamiseks pangad reeglina laenu ei anna. Samas on põhjus selleks loogiline: raske on laenu anda varale kui ei ole teada, milliseks kujuneb enampakkumise lõpphind või ei ole teada, millal ja kuidas on võimalik valdus üle võtta.

Seega kuna enampakkumisel tuleb kinnisvara soetada omavahenditest ja enamusel kinnisvara soetada soovijatest sellist summat kontol ei ole, saab seal osaleda siiski suhteliselt piiratud hulk huvilisi. Ilmselt on see ka peamine põhjus, miks vara on hind enampakkumistel sageli turuhinnast madalam. Samuti on see ka peamiseks põhjus, miks sundmüügis olevat vara soetatakse sageli spekulatiivsetel eesmärkidel.

Kui rääkida peamistest vara liikidest, mis eksisteerivad avalikes sundmüügiobjektide nimekirjades siis reeglina on tegemist odavama klassi kinnisvaraga, Tallinnas peamiselt äärelinna korteritega. Kallemaid objekte satub nendesse nimekirjadesse harvem.

Varade enampakkumine toimub kindlate, seaduse alusel paika pandud protseduurireeglite alusel. Reeglina toimuvad need kohtutäiturite büroodes eelnevalt teavitatud kuupäeval ja kellaajal. Enampakkumisel osalemiseks tuleb kohtutäiturile enne enampakkumise toimumist tasuda tagatisraha ning enampakkumise võitmise korral ülejäänud summa olenevalt summa suurusest teatud aja jooksul. Esineb nii suulisi enampakkumise vorme kui ka kirjalikke.

Kokkuvõtvalt, analüüsides kinnisvaraturgu tervikuna, moodustavad sundmüügiobjektid õnneks marginaalse osa tehingutest. Nende arv ei ole nii suur kui arvatakse või kui sellest räägitakse. Seetõttu on nende mõju turule tervikuna marginaalne.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785