8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Millised muudatused toimusid tööohutuse nõuetes?

Käesoleva aasta 1.juuliga hakkasid kehtima mitmed muudatused töötervishoiu ja tööohutuse nõuete osas ehitusvaldkonnas, kirjutab Tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni tööinspektor Heikki Taidre.

Vabariigi Valitsuse määrus nr 377  reguleerib töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid ehituses, mis kehtivad maa peal, maa all või vees tehtavatel ehitustöödel, kaevamis- ja muudel pinnasetöödel, ehituse remondi-, hooldus- või rekonstrueerimistöödel, valmisdetailide monteerimis-demonteerimistöödel ja lammutustöödel ( edaspidi ehitustööd).

Määrusse on lisandunud ka mõned uued mõisted nagu ehitusplats, ühine ehitusplats, töötervishoiu ja tööohutuse koordinaator, ehitusettevõtja, ehitise omanik, peatöövõtja.

Vastutus

Ehitustööde tegemise ajal vastutavad ehitise omanik ja ehitusettevõtja selle eest, et ehitustöö ei ohustaks ehitusplatsil töötavaid ega seal viibivaid isikuid.

Kui varem pidi tööde alustamisest ehitusplatsil Tööinspektsioonile teatama ehituse tellija, siis nüüd lasub teatamise kohustus ehitusettevõtjal. Eelteade esitatakse 3 päeva enne tööde algust, kui tööde eeldatav kestus ületab 30 tööpäeva ning ehitusplatsil töötab samal ajal vähemalt 20 isikut või eeldatav töömaht ületab 500 inimpäeva (näit. 25 päeva tehakse tööd 21 inimesega). Mainitud informatsioon peab olema paigutatud ka   ehitusplatsil tööd tegevate isikute jaoks nähtavale kohale.

Eelteate vorm on saadaval Tööinspektsiooni kodulehel www.ti.ee kodulehelt.

Kindlasti tuleb enne lammutus- või rekonstrueerimistööde alustamist veenduda, et ehitis ei sisalda asbesti. Infot asbesti kohta saab www.asbest.ee

Ohutus

Enne ehitustöödega alustamist tuleb kirjalikult koostada tööohutuse plaan. Tööohutuse plaani ei pea koostama , kui ei tehta ohtlike töid või kui ehitustööde maht ei nõua eelteate esitamist.

Peatöövõtja määrab ühisel ehitusplatsil tööde tegemise ajaks kirjalikult ühe  või mitu koordinaatorit, kes korraldavad ja koordineerivad tööohutusalast tegevust ehitusplatsil. Koordinaator on vähemalt 3-aastase ehitusalase praktilise kogemusega spetsialist, kes on läbinud ehitustööde ohutusalase väljaõppe vähemalt 8 tundi. Vastavaid koolitusi teemal „Ehitustööde ohutus“ viivad läbi koolitusasutused.

Kui peatöövõtjat ei ole määratud, siis määrab koordinaatori  ehitise omanik. Koordinaatori määramine ei vabasta aga ehitusettevõtjat ega ehitise omanikku nende kohustuste täitmisega seotud vastutusest. Eesmärk on kõigil ühine: tagada paremini ja efektiivsemalt töötajate ja ehitusplatsil viibivate kõrvaliste isikute ohutus.

Enne ehitustööde alustamist soovitame tutvuda põhjalikult muutunud määrusega. Vajalik info on kõigile kättesaadav Tööinspektsiooni kodulehel www.ti.ee ning inimeste elu, tervise, ohutuse ja heaolu huvides tuleb sellest infost juhindudes kinni pidada nii ehitusvaldkonna kui ka muude tegevusalade tarbeks sätestatud nõuetest. Ohutut ehitamist!

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785