23. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: millisest ehitussektorist hakkab turu taastumine?

AS CLIK Kvaliteedijuht Tarmo Nakkurt ja Hooldusosakonna juhataja Kalev Kundla kirjutavad, millises ehitussektoris on olukord parem ning kus võtab taastumine rohkem aega.

Avalik sektor: pigem on osakaal kogu mahust kogu aeg tõusnud ning “taastumist” kui väljendit ei saa selles sektoris kasutada;

Erasektor: kosumine võtab veel aega, kuid esimesed märgid näitavad paranemist - hea rahavooga ja/või stabiilsed ettevõtted saavad pangast taas uute hoonete jaoks laenu;

Infrastruktuuride (s.h teed) ehitus: ei ole väga suurt ärakukkumist olnud - eurorahad on abiks;

Elamuehitus: kuigi suured peatöövõtjad räägivad uute projektide arendama hakkamisest, võib siiski arvata, et taastumine võtab siin osas ikkagi kõige kauem aega (oletades, et projektid on juba olemas, tulevad ennekõike vundament ja üldehitus ja seejärel alles eriosad –eriosadeni jõutakse alles ehk  1/2 aastat hiljem; seega võib spekuleerida, et kogu turu ulatuses läheb paremaks alles 2011);

Üldehitus (loe: kõik mis ei ole elamud): natukene seis parem kui elamuehituses, kuid tulevik sõltub paljuski sellest, kuidas tellijad hoonete ehitamise finantseeritud saavad (hetkel on piisavalt palju poolikuid-konserveeritud ja ebaselge tulevikuga ehitisi, millede jätkamine tasakaalustaks natuke olukorda elamuehituse poolel – eritööde tegijad saaksid juba edasi talitada).

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785