14. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome aü hoiaks Eesti ehitaja remonditööst eemal

Soome ehitajate ametiühing Rakennusliitto on vastu, et riiklikku toetust saaksid need korteriühistud, kes tellivad remonditööd Eesti ettevõtjatelt.

Ehitajate ametiühingu juht Matti Harjuniemi ütles eilses Kauppalehtis, et toetuse maksmine ei ole mõttekas, kui eestlased saavad kõik tööd endale. Ta leidis, et poliitikud peaksid kaaluma, millistel tingimustel ehitajatele või arendajatele toetust antakse.

Harjuniemi sõnul töötab Helsingi piirkonna objektidel 15 000-17 000 soomlasest ehitajat. Nende kõrval aga juba üle 10 000 Eesti ehitustöölise objektidel, mis remonditoetust saavad.

Soomlasi häirib ka, et Eesti firmad saavad järjest enam ise korterelamute renoveerimise peatöövõtjaks. Näiteks Jyväskyläs ähvardab ehitajate ametiühing panna nn musta nimekirja Eesti firma, mis tegi soomlastest kümnete tuhandete eurode võrra odavama pakkumise.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson ütles, et ametiühingute hirmu võib ühest küljest mõista, sest nii ehitus- kui ka tööjõuturg on kokku tõmbunud.

"Kindlasti pälvib Rakennusliitto selle teema püstitamisel hulgaliselt tähelepanu ja see on ka mõistetav. Samas, kui lähtuda vaba konkurentsi tingimustest ELis, siis määrama peaks ikkagi hinna ja kvaliteedi parem suhe. Siin on Eesti ehitajad ju Soome kolleegidele - peatöövõtjatele - kulude kärpimisel abiks," lisas ta.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785