Autor: Virge Haavasalu • 23. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lutheri linnaku arendaja: ehitamise algusest on veel vara rääkida

Isegi kui Lutheri elurajoonile saab sel sügisel detailplaneeringu, siis ehitamise alustamist ei oska küll veel prognoosida, nentis arendaja Satnam Europe OÜ juht Härmo Värk. Tuleval aastal võiks pigem projekteerimisega algust teha.

„Hea küsimus. Nii nagu nende suurte projektidega praegu on, et millalgi kindlasti on plaanis hakata ehitama,“ vastas Värk küsimusele, kas ka päriselt on plaanis hakata Veerenni tn 36 kinnistule ehitama hakata. „Millal nüüd kopp saab maasse löödud, seda ei oska täna küll öelda.“

Värgi sõnul on raske prognoosida, kuidas eluaseme- ja ehitusturg korrastub ning jälle püsiv ja prognoositav nõudlus tekib. „Kui detailplaneering saab sel sügisel kehtestatud, siis ma prognoosiks nii, et järgmine aasta saaks sättida plaane projekteerimisele. Kas järgmine aasta saaks ka ehitustegevust alustada, seda ei julge öelda, võib-olla ületuleval aastal,“ rääkis ta, mis sõltub eelkõige majanduskeskkonnast ja ka kinnisvaraturu arengutest.

Täna on Värgi sõnul vara ka rääkida, kes võiks seda rajooni ehitama hakata. „Ei ole selle peale üldse mõelnudki,“ märkis ta. Värk arvas, et tänases situatsioonis kiirustada pole mõtet, samas ei tahtnud ta ka öelda, et ei tegutsetaks. „Detailplaneering on ainult raam kogu sellele projektile,“ toonitas ta. 

 „Seda on vara teada,“ arvas Värk, kas ehitama on plaanis hakata pangast võetud laenuga või mingi muu rahaga. Täna on tema sõnul raske öelda, millal üldse võiks hakata saama pangast laenu. „Elamuehituse peale on pangast vähemalt Eestis väga raske laenu saada,“ kurtis Värk.

Värgi sõnul on nad selles mõttes heas situatsioonis, et nad ei ole suuremahulise ehituse poole peal, vaid saavad ära oodata, kuni põhi on Eestis nii üldmajanduslikult kui kinnisvaras läbitud.

Satnam Europe OÜ omanikud on inglastest erainvestorid, ütles Värk. „Omanikud on mõistvad ja kannatlikud ning ootavad samamoodi, kuni olukord stabiliseerub,“ kinnitas ta. „Üldiselt on nad pikaajaliselt orienteeritud siia turule.“

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785